ABD-Rusya ilişkileri: Gazprom’un şirketine yaptırım yok

Arktik Konseyi toplantısı vesilesiyle Rusya ile ilişkilerde yumuşama sinyali veren ABD, Avrupa’ya Rus doğalgazını taşıyan Nord Stream 2 projesinin ana yüklenicisine yaptırımlardan vazgeçtiğini duyurdu.

Dün İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te yapılan Arktik Konseyi zirvesinde buluşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya dışişleri bakanları, iki ülke arasında ‘işbirliği’ mesajı verdi. ABD’li bakan Antony Blinken ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasındaki görüşme sonrasında yapılan basın konferansında buna yönelik mesaj verildi.

Konferansta konuşan Antony Blinken, “Vizyonumuza göre, Rusya ve ABD yöneticileri işbirliği yaparlarsa dünya daha güvenli olacaktır” dedi. Blinken, bunun tek şartının ise Rusya’nın ‘saldırgan’ bir politika izlememesi olduğunu vurguladı.

Sergey Lavrov ise, ‘samimi müzakereler’ olması halinde ‘istisnasız tüm konuların’ tartışılabileceğinin altını çizdi.

İki ülke bakanlarının buluştukları saatlerde ABD’den Rus doğalgazını Avrupa’ya taşıyacak Nord Stream 2 (Kuzey Akım 2) boru hattına yönelik yaptırımlardan birinin uygulanmayacağı açıklaması geldi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından ABD Kongresi’ne gönderilen bir mektupta, birçok Rus şirketine yönelik yaptırım kararının alındığı belirtildi. Ancak mektupta, Kuzey Akım 2 projesinin ana yüklenicilerinden Nord Stream 2 AG adlı merkezi İsviçre’de olan ve Rus Gazprom şirketine ait bir yan şirketin yaptırım dışında kalacağı vurgulandı.

ABD, Baltık Denizi üzerinden Rusya doğalgazını Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine taşıyacak dev doğalgaz boru hattı projesine karşı çıkıyor. Washington yönetimi, bir yandan bu proje ile Avrupa’nın enerjide Rusya’ya bağımlı kalacağını savunurken diğer yandan da kendi doğalgazının ihracatının düşmesini engellemek istiyor.