ABD, Rusya’yı koronavirüse ilişkin dezenformasyonla suçladı

Amerikalı yetkililer, Rusya bağlantılı binlerce Twitter, Facebook ve Instagram hesabının Çin’de ortaya çıkan yeni koronavirüse ilişkin anti-Amerikan dezenformasyon yaydığı suçlamasında bulundu.

AFP’ye konuşan Dışişleri Bakanlığı’nın Rus dezenformasyonu ile mücadele sorumluları, hayali kişiler adına açılan hesapların sadece İngilizce değil, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Almanca saldırı hatları ürettiğini savundu.

Sosyal ağlarda yayılan teoriye göre, virüs ABD tarafından Çin ekonomisine karşı savaş yürütmek için oluşturuldu. Koronavirüsün CIA tarafından geliştirilen bir biyolojik silah olduğu veya Çin karşıtı batılı bir stratejinin parçası olduğu da iddialar arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanlığı’nda Avrupa ve Avrasya sorumlularından Philip Reeker, “Rusya’nın amacı nifak yaratmak, yer altı ve zararlı kampanyalar yoluyla dahil olmak üzere ABD kurumlarını ve ittifaklarını içeriden zayıflatmaktır” iddiasında bulundu.

Reeker, “Kötü niyetli Rus aktörler koronavirüs üzerine dezenformasyon yayarak, bir kez daha (salgına karşı) küresel yanıta zarar verecek şekilde kamu sağlığını tehdit etmeyi tercih ediyor” diye ekledi.