ABD saldırısında en az 19 kişi öldü, İran tepki gösterdi

ABD’nin Suriye’de İran yanlısı gruplara yönelik hava saldırılarında en az 19 kişi ölürken, İran “terörist saldırı” diyerek tepki gösterdi.

ABD’li yetkililere göre saldırı, Hesekê yakınlarında Amerikan güçlerini hedef alan dron saldırısına “yanıt” olarak perşembeyi cumaya bağlayan gece düzenlendi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hava saldırılarında çoğunluğu Suriyelilerden oluşan en az 19 kişi öldü.

İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada Dêrazor kentinde “sivil hedeflerin” vurulduğunu iddia ederek “terörist ve agresif saldırı” şeklinde nitelendirdi.

Bakanlığa göre İran, Şam hükümetinin onayı ile “terörizme karşı mücadelede ülkeye yardım etmek için” Suriye’de bulunuyor. Bakanlık sözcüsü Nasır Kenani, ABD’nin ise “illegal bir şekilde askeri varlık” gösterdiğini, “Suriye’nin farklı yerlerini işgal ettiğini” ileri sürdü.

Washington ise Perşembe günü “İran menşeli” bir dronun, ABD öncülüğünde uluslararası koalisyonun üssüne saldırdığını ve bir Amerikalı müteahhidin öldüğünü bildirdi. Saldırıda başka bir müteahhit ile 5 asker de yaralanmıştı.

Amerikalı yetkililer dron saldırısına yanıt olarak, hava saldırıları düzenlediklerini belirtiyor.

Hava saldırılarından sonra bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin “İran ile çatışma arayışında olmadığını ancak halkını korumak için güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazır olduğunu” ifade etti.