ABD, Sudan'dan İsrail'i 'çabucak' tanımasını istedi

ABD'nin Sudan'ı "terörizmi destekleyen ülkeler" listesinden çıkaracakları açıklaması arından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Sudan'ı hızlı bir şekilde İsrail'i tanımaya ve ilişkilerini normalleştirmeye çağırdı.

Dışişleri Bakanı Washington'da düzenlediği basın toplantısında, "İsrail'in bütün ülkeler tarafından tanınmasını savunmak için çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Pompeo, "Bu egemen kararı vermenin neden Sudan hükümetinin yararına olduğunu tartışmak için onlarla gayretle çalışıyoruz. Yapacaklarını umuyoruz ve bunu bir an önce yapacaklarını umuyoruz" diye ekledi.

Sudan, 27 yıl boyunca ABD'nin ağır yaptırımlarının hedefi olduktan sonra, listeden çıkarılmak üzere.

Sudan hükümeti, diktatör Ömer El Beşir'in halk isyanı sonrası devrilmesi ardından, yaptırımların kaldırılması için girişimlerde bulunuyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, son olarak "Terörizm mağduru Amerikalılar ve ailelerine 350 milyon dolar verilmesi" halinde Sudan'ın listeden çıkarılacağını açıklamıştı. Tanzanya ve Kenya'da 1998 yılında ABD büyükelçiliklerine saldırılar düzenlenmişti.

Trump'ın "Ödeme yapıldığında, Sudan'ın terörizmi destekleyen devletler listesinden çıkaracağım" mesajından hemen sonra Sudanlı yetkililer bu miktarı gönderdiklerini bildirmişti.