ABD Suudi Arabistan’daki Patriot bataryalarını çekiyor

Amerikan ordusu, Suudi Arabistan’da konuşlu dört Patriot füze bataryasını geri çekme kararı aldı. Washington yönetimine göre İran’ın bölgedeki Amerikan çıkarlarına karşı oluşturduğu tehlike azaldı.

AFP’nin haberine göre Amerikalı askeri bir kaynak, Suudi Arabistan’a konuşlandırdıkları dört füze bataryasını çekme karar aldıklarını açıkladı.

Aynı kaynak, Eylül ayında Suudi Arabistan’ın önemli iki petrol tesisine yönelik saldırılar ardından yerleştirilen iki bataryanın “gideceğini” söyledi.

Washington ve Riyad, Yemenli Husilerin üstlendiği saldırılardan İran’ı sorumlu tutmuştu. Saldırı nedeniyle Suudi petrol üretiminin yarısı geçici bir süre durmuştu.

Diğer iki batarya, İran yanlısı grupların Bağdat’ın kuzeyindeki Taci askeri üssüne yönelik saldırılar gerekçe gösterilerek bölgede tutulmaya devam etmişti. Bu bataryaların da bakım için ABD’ye döneceği bildirildi.

Askeri kaynak, bu bataryaların bölgede konuşlu olmasının geçici olduğunu herkesin bildiğini belirtirken, bölgedeki durum kızışmadığı için bunların çekileceğini ifade etti.

Bataryaların ABD’ye dönmesi, bunların işleyişi ve bakımı konusunda uzman 300 dolayındaki askerin de geri çekileceği anlamına geliyor.