ABD-Taliban ateşkesi: Gani’nin yemin töreni ertelendi

Afgan hükümeti, ABD’nin talebi üzerine Talibanlarla ateşkesin etkilenmemesi için Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin yemin törenini erteledi.

Açıklama ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. ABD, Talibanlarla barış görüşmelerinin sıkıntıya girmemesi gerekçesiyle erteleme talep ediyordu.Bakanlık, Afgan hükümetinin yemin törenini ertelemeyi kabul ettiğini bildirdi. 

Eşref Gani, 28 Eylül’de yapılan çok düşük katılımlı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 50,64’ünü alarak seçilmişti. Yemin töreni Perşembe günü için öngörülüyordu.

Tartışmalı seçimlerin nihai sonucu, beş ay sonra 18 Şubat günü açıklanmıştı. Kayıtlı 9,6 milyon seçmenin sadece 2,7 milyonu sandık başına gitmişti. Bunlardan da yaklaşık yarım milyonu geçersiz sayılmış, geriye sadece 1,8 milyon oy kalmıştı

Şu ana kadar ne rakibi Abdullah Abdullah, ne de ABD henüz Gani’nin zaferini tanımış değil. Abdullah, seçimleri kendisinin kazandığını savunurken, paralel hükümet kurmakla tehdit ediyor. Resmi sonuçlara göre Abdullah, oyların yüzde 39,52’sini aldı.

ABD ile Talibanlar arasında bir yılı aşkın bir süredir devam eden müzakereler, geçen Cumartesi günü hayati bir aşamaya geçti. Talibanlar, bir haftalık “şiddeti azaltma” süreci başlattı. Bu sürecin sonunda, gelecek Cumartesi günü Katar’ın Doha kentinde ABD ile Talibanlar arasında bir anlaşmaya imza atılması bekleniyor. Anlaşma ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi karşılığında, Talibanların güvenlik garantileri vermesini içeriyor. İmza atılırsa sonraki aşama, Afganlar arası müzakereleri başlaması olacak.

ABD Başkanı Donald Trump 23 Şubat günü yaptığı bir açıklamada Taliban hareketi ile anlaşmayı bizzat kendisinin imzalayacağını söylemişti. Trump, “Talibanların da bir ateşkes istediğini düşünüyorum. Kavga etmekten bıktılar” ifadelerini kullanmıştı.

Reuters’a konuşan Abdullah Abdullah’ın sözcüsü Freydon Hwazon, Gani ve Abdullah’ın yemin törenlerinin “barış sürecini desteklemek amacıyla” erteleneceğini belirtti.