ABD-Taliban müzakerelerinde ‘önemli ilerlemeler’ var!

ABD ile Talibanlar arasında bu hafta gerçekleşen müzakerelerde “önemli ilerlemeler” sağlandığı belirtildi. Ancak taraflar halen bazı büyük engelleri çözemedi.

ABD’nin Afganistan uzlaşı elçisi Zalmay Halilzad, Talibanlarla Katar’da gerçekleşen altı günlük müzakerelerin ardından bir açıklama yaptı. Halilzad, Twitter üzerinde “Buradaki buluşmalar, geçmişe göre daha verimli geçti. Hayati sorunlar konusunda önemli ilerlemeler kaydettik” dedi.

Amerikalı diplomat, bu istişareleri tartışmak için Afganistan’a döneceğini belirtirken, “Bu atılımı sürdüreceğiz ve kısa sürede yeniden müzakere edeceğiz.  Çözülmesi gereken belli sayıda sorun var” diye ekledi.

Amerikalı elçi, Afganistanlılar arası bir diyalog ve tam ateşkes için henüz bir anlaşma sağlanmadığını kaydetti.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Taliban hareketinin Pakistan’daki üst düzey bir yetkilisi, aynı iyimserliği paylaşarak, tarafların “önemli noktalar üzerinde anlaşma sağladığını” söyledi. Adı belirtilmeyen yetkili, “İlerlemeye devam ediyoruz ve şimdiden çok ilerleme kaydettik” diye belirtti.

Amerikalı elçi, müzakereler konusunda başka detay vermese de basına yansıyan bilgilere göre, öneriler Amerikan askerlerinin çekilmesi karşılığında Talibanların,  ABD müdahalesine temel gerekçe olarak sunulan yabancı aşırılıkçıların kabul edilmemesini garanti etmesini içeriyor.