ABD tebrik etmedi, demokrasiyi güçlendirme çağrısı yaptı

ABD’den seçim sonuçlarına yönelik yapılan açıklamada, Türkiye’deki farklı görüşleri temsil etme ve demokrasiyi güçlendirme mesajı verildi.

Baskılar ve hilelerle geçen seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın henüz kutlama amaçlı Erdoğan’ı aramadığı biliniyor.

Ancak Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump ve Erdoğan arasında bir telefon görüşmesinin ‘organize edilmesi için çaba sarfedildiği’ kaydedildi. Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, ‘ikili ilişkilerdeki sorunları çözmek’ amacıyla gelişme kaydedilmesinin devamından yana olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ise, Türkiye’deki farklı görüşlere ve demokrasiye saygı gösterilmesi istendi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, herhangi bir tebrikte bulunmaması dikkat çekti.

AFP’ye konuşan bir bakanlık sözcüsünün ise, ‘Erdoğan dahil’ tüm seçilmişlerin ülkedeki tüm yurttaşların farklı görüşlerini temsil etmelerini istediği duyuruldu. Sözcü, ‘demokrasiyi güçlendirme’ çağrısı yaptı.

ABD ile Türkiye arasında başta Rojava’ya yönelik saldırı politikası, DAİŞ çeteleriyle mücadele, Fetullah Gülen’in iadesi ile Türkiye’de rehin tutulan bir Hristiyan din insanı gibi konularda anlaşmazlıkların olduğu biliniyor.