ABD: Türkiye’ye yaptırım seçeneklerini değerlendiriyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye’ye karşı S-400 nedeniyle yaptırım seçeneklerini değerlendirdiklerini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nda basın brifingi veren sözcü Morgan Ortagus, "Bakan (Mike Pompeo) ve Başkan (Donald Trump), Amerika'nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyması (CAATSA) kapsamındaki bütün seçenekleri inceliyor” dedi.

Ortagus, Türkiye’nin S-400 alımına ilişkin bugüne kadar yaptıkları açıklamalarda ne gibi sonuçlar olabileceğini açık bir şekilde ifade ettiklerini belirterek, “Bu sonuçları da bugün Başkan’ın Türkiye’nin F-35 alamayacağından söz ettiği açıklamasında gördük. Hangi yaptırım seçeneklerinin seçileceğine gelince, biz yaptırımlarla ilgili önceden bilgi vermiyoruz. Bakan Başkanla birlikte bunun üzerinde çalışıyor" diye ekedi.

"Peki yaptırım sürecinde neredeyiz?" şeklindeki bir soru üzerine sözcü "Süreç devam ediyor. Yeni bir durum olduğunda açıklama yaparız" dedi.

Daha fazla detay vermeyen sözcü, hangi yaptırım seçeneklerinin değerlendirildiği konusunda soruyu yanıtlamaktan kaçındı. Sözcü, "Biz yaptırımlarla ilgili önceden bilgi vermiyoruz. Bakan Başkanla birlikte bunun üzerinde çalışıyor” demekle yetindi.

Amerika’nın Sesi Radyosu’na göre sözcüye Türkiye'ye yaptırımlardan muafiyet tanınıp tanınmayacağı ya da yaptırımların etrafından dolaşılmasının değerlendirilip değerlendirilmediği şeklindeki bir soru da yöneltildi. Sözcü, "Etrafından dolaşma derken neyi kastediyorsunuz bilmiyorum. Hepimiz Google’a bakıp CAATSA yaptırımlarındaki 12 seçeneğin ne olduğunu ve yasa kapsamında nelerin yapılabileceğini görebiliriz. Bakan ve Başkan ABD yasası uyarınca bir karar verecek. Bir karara varıldığında elbette hepinizi bilgilendiririz" şeklinde konuştu.

Salı günü bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Türklerin çok zor bir durumda olduğunu belirtmişti. Trump, “Şimdi Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarını satmayacağımızı söylüyoruz” diyen Trump, şunları ekledi: “Ben diğer ülkeleri savunmam, Türkiye’yi de savunmam" demişti. Trump ayrıca, “İçinde bulundukları durum çok zor. Bizim de ABD olarak içinde bırakıldığımız durum çok zor. Buna rağmen çözmeye çalışıyoruz. Ne olacağını göreceğiz” ifadelerini kullanmıştı.