ABD ve AB’den Türkiye’ye ‘Kıbrıs’ uyarısı

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesinde sondaj faaliyetlerine tepki göstererek, “son derece provokatif bir adım” dedi. AB de “illegal eylemden” kaçınmaya çağırdı.

Kıbrıs’ın kuzeyini işgalinde bulunduran Türk devletinin, münhasır ekonomik bölgede sondaj faaliyetleri başlatma niyetine ABD’den tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı, “Amerika, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesinde sondaj faaliyetlerine başlama niyetini ilan etmiş olmasından kaygı duymaktadır” dedi.

Açıklamada, “Bu son derece provakatif ve bölgede tansiyonu yükseltme riski taşıyan bir adımdır. Türk yetkilileri, bu operasyonu durdurmaya ve tarafları itidalli olmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye daha önce sözkonusu bu bölgede sondaj faaliyetlerine başlayacağını duyurmuştu.

Hafta sonu da Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada Türkiye’nin bu niyetini tekrarlamıştı.

Avrupa Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de “ağır endişe” duyduğunu belirterek, tek taraflı “illegal” eylemlerden kaçınmaya çağırdı. Mogherini, “Türkiye’yi ısrarlı itidalli olmaya, Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı duymaya ve tüm illegal eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi. Mogherini, “illegal eylem” halinde Avrupa Birliği’nin “uygun şekilde ve Kıbrıs ile tam dayanışma halinde yanıt vereceğini” belirtti.

Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye’nin bu provokasyonu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ağır ihalilidir” diye tepki gösterdi.

AB üyesi olan Kıbrıs, kendi topraklarının sadece üçte ikisi üzerinde otoritesini icra edebiliyor. Kıbrıs’ın kuzeyi 1974 yılından bu yana Türk delvetinin işgalinde bulunuyor.