ABD yanarken, 'iklim kundakçısı' Trump 'soğuyacak' dedi

ABD'nin batısı ölümcül yangınlarla boğuşuyor. Yaz başından beri en az 35 kişi hayatını kaybetti, 2 milyon hektarlık alan kül oldu. ABD Başkanı Trump, "soğuyacak" diyerek küresel ısınmayı reddetti, rakibi Joe Biden Trump'a "iklim kundakçısı" dedi.

ABD'de orman yangınları dinmiyor. Yangınların oluşturduğu hava kirliliği baş ağrısı, öksürük ve görme sorunlarına da yol açıyor. Oregon eyaletinin kuzey metropolü Portland, günlerdir sis tabakası altında yaşıyor.

Orman yangınları nedeniyle Oregon eyaletinde 400 bini aşkın hektar kül oldu. Bu da her yıl yaşanan orman yangınlarının yok ettiği alanların iki katına denk geliyor. 500 bin dolayında kişi de yangınlardan dolayı tahliye edildi.

35 KİŞİ ÖLDÜ, 2 MİLYON HEKTAR KÜL OLDU

Ülkenin batısında günlerdir onlarca noktada yangın var. Yaz başından beri en az 35 kişi hayatını kaybederken, sadece son bir hafta içerisinde 27 kişi Washington, Oregon ve Kaliforniya eyaletlerinde alevlerin kurbanı oldu.

Binlerce ev ve toplamda 2 milyon hektar kül oldu. Uzmanlar şimdiden yangınların nedeninin küresel ısınma olduğuna dikkat çekiyorlar.

TRUMP'A SERT ELEŞTİRİLER VAR

Demokratlar, ABD Başkanı Donald Trump'ı yangınlar konusunda sert eleştiriyor. Bunlar arasında Los Angeles'ın Demokrat Belediye Başkanı Eric Garcetti, Trump'ın kendisine oy vermeyen batı kıyısındaki eyaletler için harekete geçmediği suçlamasında bulundu.

Trump da Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada küresel ısınmayla ilgili eleştirileri savuşturmak için bunun "bir yönetme durumu" ile ilgili olduğunu savundu.

TRUMP: SONUNDA SOĞUYACAK

Trump, iklim değişikliklerine karşı mücadele için orman düzenlemesinin gerçekleştirilebileceğini iddia ederken, "Sonunda soğuyacak" dedi.

Kaliforniya'nın Demokrat Valisi Gavin Newsom, "Gözlemlenen kanıtlar her şeyi ortaya koyuyor: Küresel ısınma gerçektir ve ağırlaşıyor" dedi.

BİDEN: TRUMP İKLİM KUNDAKÇISI

Başkanlık seçimlerinin adayı Demokrat Parti adayı Joe Biden, küresel ısınma realitesini reddeden rakibine yüklenerek, "Eğer bir iklim kundakçısına Beyaz Saray'da dört yıl daha verilirse, Amerika'nın daha çok yanmasına kim şaşırabilir?" dedi.

Biden, "Seçeneğimiz var, birlikte ilerlemeyi taahhüt edebiliriz çünkü iklim değişikliğinin ülkemizin geleceğini belirleyecek varoluşsal bir zorluk olduğunu biliyoruz" veya "Donald Trump'ın yolunu seçebiliriz: gerçekleri görmezden gelmek, gerçekliği inkar etmek, bu da tamamen vazgeçmek anlamına geliyor" diye ekledi.