Abdulmehdi: ABD’nin İran ambargosuna uymayacağız!

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, ABD’nin yaptırımlarının uluslararası olmadığını belirterek, uymayacaklarını söyledi. 

ABD, tek taraflı olarak nükleer enerji anlaşmasından sonra İran’a karşı başlattığı ve ikinci aşamasına geçtiği yaptırımlardan bazı ülkeleri muaf tutmuştu. ABD’nin 45 günlüğüne muaf tuttuğu Irak'ın başbakanından yeni açıklamalar geldi. 

Başbakan Adıl Abdulmehdi, dün akşam başkent Bağdat'ta bir grup ve aktivistle görüşerek, yaptırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. 

'İRAN İLE ABD ARASINDAKİ SORUN'

Abdulmehdi, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının uluslararası olmadığını ve buna uymayacaklarını belirterek, "Irak, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının bir parçası değildir. ABD, herhangi bir kişi ya da ülkeye yaptırım uygulamak isterse bu onun politikasını yansıtır. Bu yaptırımlar uluslararası kararlar değil ki buna uyalım. Dolayısıyla ABD ve İran arasında ikili bir meseledir, biz bunun parçası değiliz" ifadelerini kullandı.

ABD ve Batı'ya düşmanlık besleyen ülkeler bulunduğunu dile getiren Abdulmehdi, "Biz, herhangi bir ülkeye karşı düşmanlık besleyenlerin ve bu ülkelerin çıkarlarını hedef alan örgütlerin de parçası değiliz. Bu tutumumuzu ABD ve tüm taraflara anlattık" dedi.

'HİÇBİR ÜLKEYE ZARAR VERMEYİZ'

Başbakan Adıl Abdulmehdi, Irak'ın ulusal çıkarlarını korumakla görevli olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: "ABD tarafına açıkça 'Lütfen bize emirlerle gelmeyin. Planlarınız varsa Irak ile değerlendirirsiniz, Irak da ona göre tutum belirler' dedik. Biz Irak'ın egemenliğini savunuyoruz ve hiçbir ülkeye zarar vermeyiz. Görevimiz, komşu ülkelerle dostluğu geliştirmek ve ulusal çıkarımızı korumak."