Adalet Divanı’ndan Myanmar’a: Soykırımı önleyin!

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), 2017 yılından bu yana büyük oranda ülkelerini terk eden Rohingyalılara yönelik soykırıma karşı Myanmar’dan önlem almasını istedi.

Lahey’deki mahkemede Afrika ülkesi Gambiya’nın talebiyle açılan davayı görüşen ICJ yargıçları, Myanmar hükümetinin ‘yetkisi dahilindeki tüm önlemleri’ alarak Müslüman Rohingya azınlığına karşı soykırımın önlenmesine hükmetti.

Ağustos 2017’den itibaren Myanmar ordusunun operasyonları nedeniyle topraklarını terk eden 740 bin Rohingyalının komşu ülke Bangladeş’e sığındığına dikkat çekilen kararda, ülkesinde kalanların ise korunması çağrısı yapıldı.

Mahkeme başkanı Abdulqawi Ahmed Yusuf, hükümetin soykırımları önlemeye yönelik BM sözleşmesine uygun olarak önlem alması gerektiğinin altını çizdi.

ROHİNGYALILAR ZOR DURUMDA

Rohingyalılara yönelik işlenen suçlar arasında katliamlar ile halkı kısmen veya tümden yok etmeye yol açacak zor şartlara mahkûm etme gibi uygulamalara değinen yargıçlar, Rohingyalıların oldukça zor bir durumda olduklarına işaret ettiler.

MYANMAR İDDİALARI ‘ABARTILI’ BULUYOR

Myanmar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, BM’nin en üst yargı organı olan ICJ’nin aldığı karara karşı Rakhine eyaletindeki Rohingyalılara yönelik soykırım suçu işlenmediği iddia edildi. Bakanlık, Ağustos 2017’de yüz binlerce kişinin yerlerinden edilmesine neden olan olayların “abartıldığını” savundu.

ICJ’de davanın görüldüğü dün Myanmar Başbakanı Aung San Suu Kyi tarafından Financial Times’ta kaleme alınan makalede de soykırım suçlamasının “abartılı” olduğu iddia edildi.

KARAR TEMYİZ EDİLEMİYOR; AMA UYGULATMA İMKANI DA YOK

ICJ’deki davayı açan Gambiya’ya İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 57 ülkenin yanı sıra Kanada ve Hollanda desteklemişti.

ICJ’nin kararları bağlayıcı ve temyize götürülemiyor. Ancak ICJ’nin aldığı kararları uygulatmasına imkân tanıyacak herhangi bir yaptırım aracı bulunmuyor.