Adaletten kaçmaya çalışan eski toplama kampı sekreteri tutuklandı

11 bin 412 kişiyi katledenlerin suç ortağı olmakla suçlanan 96 yaşındaki kadın firar etti, ancak yakalanmaktan kurtulamadı.

İkinci dünya savaşı sırasında bir toplama kampında sekreterlik görevinden yargılanmak üzere olan 96 yaşındaki Alman kadın, kısa süreliğine firar ettikten sonra Perşembe günü tutuklandı.

Almanya'nın kuzeyindeki Itzehoe kasabasının mahkemesindeki yetkililer, kimliği yalnızca Irmgard F. olan kadının Perşembe günü Hamburg'un kuzeyindeki huzurevinden bir taksiye bindiğini ve "bilinmeyen bir yere" kaçtığını söyledi. Hakkında tutuklama kararı çıkarıldı ve saatler sonra gözaltına alınabildi.

Uluslararası Auschwitz Komitesi Başkan Yardımcısı Christoph Heubner, kadının “hukukun üstünlüğüne ve Holokost'tan kurtulanlara inanılmaz bir saygısızlık gösterdiğini” söyledi.

Savcılar, Irmgard F'yi 11 bin 412 kişinin öldürülmesinde suç ortağı olmakla suçluyor. İrmgard F., 1 Haziran 1943'ten 1 Nisan 1945'e kadar, o zamanlar Alman şehri Danzig, şimdi Polonya'da Gdansk olan Stutthof toplama kampının merkezinde daktilocu olarak çalıştı.

Kamp komutanı SS-Sturmbannführer Paul-Werner Hoppe'un Irmgard F'ye infaz emirlerinin yanı sıra toplama kampı gardiyanları için rotalar ve trenle Auschwitz'e sürülecek mahkumların listelerini hazırlattığı belirtiliyor.

SON NAZİ DAVASI

19 Ekim'e ertelenen dava, muhtemelen Almanya'nın son Nazi davası olacak.

Savcılar, hala Nazi dönemindeki suçlara karışmakla suçlanan diğerlerine karşı iddianameler hazırlıyor, ancak çoğu artık yargılanamayacak kadar yaşlı veya hasta.