Af Örgütü işgali eleştirenlere yönelik baskılara tepki

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türk devletinin, Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik işgali eleştirenleri hedef aldığını belirterek, yüzlerce kişinin gözaltına alındığı tepkisinde bulundu.

Af Örgütü “Şikayet edemeyiz: Türkiye’de “Barış Pınarı” Askeri Harekatını Eleştirenlere Yönelik Süregelen Baskı Ortamı” başlığı altında yayınladığı raporda, işgal saldırılarından sonra “Türkiye’de hükümetin resmi çizgisinden ayrılan herkesin hedef haline geldiğini” kaydetti.

Raporda, “Gazeteciler, sosyal medya kullanıcıları ve protestocular ‘terör’ ile suçlanarak haklarında soruşturma açıldı, keyfi gözaltılar yapıldı ve seyahat yasakları getirildi. Bu kişiler suçlu bulundukları takdirde uzun süreli hapis cezalarına mahkum edilebilir” denildi.

Örgütün, Avrupa Direktörü Marie Struthers, “Bir yandan tanklar Suriye sınırına doğru giderken, diğer yandan da hükümet ülke içinde basın, sosyal medya ve sokaklarda ifade edilen muhalif fikirleri yok etme harekatı başlatmak için bu durumu fırsat bildi. Kürtlerin hakları ve siyasetle ilgili konularda eleştirel yorumlarda bulunmak hepten yasak bölge haline geldi” dedi.

Struthers, “Askeri harekatı konu eden dil sıkı takip altına alındı ve Türkiye’nin askeri harekatına dair muhalif görüşlerini ifade eden yüzlerce kişi yakalandı. Bu kişiler hakkında terörle mücadele yasaları gereğince soruşturma yapılıyor” diye ekledi.

Muhalif medyanın yanısıra sosyal medya kullanıcılarının da hedefte olduğunu belirten Uluslararası Af Örgütü, şunları ifade etti: “Resmi sayılara göre, yalnızca harekatın ilk haftasında 839 sosyal medya kullanıcısı hakkında ‘suç içerikli paylaşımlarda’ bulundukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. Bu kişilerden 186’sının polis tarafından gözaltına alındığı, gözaltına alınanlar arasından 24 kişinin ise tutuklandığı bildirildi.”

Siyasetçiler ve aktivistlerin de hedefte olduğuna dikkat çeken UAÖ, “Hükümet ‘Barış Pınarı Harekatı’nı muhalif siyasetçilere ve aktivistlere yönelik baskıları artırmak için bir bahane olarak da kullandı” dedi.

Struthers, “Türkiye’de halihazırda yerleşik hale gelen sansür ve korku ortamı, ‘Barış Pınarı Harekatı’na yönelik herhangi bir eleştiriyi dile getirme cesareti gösteren az sayıda kişi dahi susturmayı amaçlayan gözaltılar ve uydurma suçlamalarla askeri harekatın başlangıcından bu yana daha da ağırlaştı” diye belirtti.

Struthers, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye yetkilileri hoşlarına gitmeyen fikirlerin dile getirilmesine engel olmaya ve süregelen baskılara son vermelidir. Türkiye’nin askeri harekatına yönelik itirazlarını barışçıl şekilde ifade ettikleri için hedef alınan kişilere yönelik tüm suçlamalar derhal düşürülmeli, bu kişiler hakkındaki soruşturmalar kapatılmalıdır.”