Afgan bir asker, ikisi Amerikan 5 askeri öldürdü

Afganistan’ın doğusunda Afgan bir askerin iki Amerikan askerini öldürdüğü, 6’sını yaraladığı bildirildi.

Afganistan’daki Amerikan birliklerinin sözcüsü Sonny Leggett yaptığı yazılı açıklamada “Mevcut bilgiler, Afgan üniforması taşıyan bir bireyin Amerikan-Afgan ortak askeri gücüne hafif makineli tüfekle ateş açtığını gösteriyor” dedi. Sözcüye göre iki Amerikan askeri öldü, 6’sı yaralandı.

Olayın Nangarhar vilayetinde yaşandığı bildirildi. Vilayetin valisi Şah Mahmud Meyakil, basına verdiği sesli mesajda 3 Afgan askerin öldüğünü açıkladı. Meyakil, olayın bir sızma mı olduğu yoksa kaza mı olduğunun henüz netleşmediğini belirtti. Meyakil, “Güçler arasında çatışma olmadı. Soruşturuyoruz” dedi.

Amerikan güçlerinin sözcüsü de saldırının nedeninin şimdilik bilinmediğini belirtti. Henüz saldırıyı üstlenen de olmadı.

Saldırı, Talibanlar ile ABD arasında bir yılı aşkın bir süredir müzakerelerin yürütüldüğü bir sırada gerçekleşti. Müzakereler Amerikan askerlerinin çekilmesi karşılığında şiddetin azaltılması ve güvenlik garantileri verilmesi üzerine yürütülüyor. Ocak ayında Talibanlar ateşkes önermiş, Washington resmi bir yanıt vermemişti.

Aralık ayında Talibanlar Afgan ordusuna sızarak, 9 Afgan askerini öldürmüştü. Temmuz ayında bir Afgan aşer güneydeki Kandahar’da Afgan askeri üssünde, 2 Amerikan askerini öldürmüştü. Bir kaç hafta sonra, başka bir Afgan asker doğudaki Gazni vilayetinde Afgan ordusunun bir albayını öldürmüştü.