Afgan hükümeti ile Talibanlar barış müzakerelerine başlıyor

Afganistan’da uzun zamandır Talibanlar ile hükümet arasında ertelenen barış müzakerelerinin başlamak üzere olduğu bildirildi. Talibanlar ateşkes ilan etti. Cumhurbaşkanı Eşref Gani, gelecek hafta başlayabileceğini belirtti.

Talibanlar, Kurban Bayramı vesilesiyle ateşkes ilan etti. İki ayı aşkın bir süre önce Ramazan Bayramı vesilesiyle de ateşkes ilan edilmişti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Talibanların ikinci ateşkes ilanında bulunduğu gün, bir hafta içerisinde “doğrudan” barış müzakerelerinin başlamasını umut ettiklerini söyledi.

Talibanlar ise geçen hafta yaptıkları bir açıklamada Kurban Bayramı sonunda hükümet ile görüşmelere hazır olduklarını bildirmişti.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Tüm mücahitlere, Kurban Bayramı boyunca üç gün ve üç gece düşmana karşı operasyon yapmamaları yönünde talimat verildi” dedi. Mücahid, kendilerine saldırı olması halinde güce başvuracaklarını kaydetti.

Eşref Gani’nin sözcüsü Sedik Sedikki de tüm güvenlik güçlerini ateşkese uymaya çağırırken, Taliban saldırılarına karşılık verileceğini vurguladı.

ABD ile Talibanlar, Şubat ayında Katar’ın Doha kentinde tarihi bir anlaşma imzalamıştı. Afgan hükümetinin dışlandığı bu anlaşma, Talibanların güvenlik garantileri vermesi ve Afgan hükümeti ile diyalog başlatması karşılığında Amerikan güçlerinin çekilmesini öngörüyor. Afganlar arası görüşmelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyordu ancak Kabil’deki siyasi sorunlar ve tutuklu değişimi sürecindeki duraksama nedeniyle sürekli ertelendi. Talibanlar, tutuklu değişimi sürecinin tamamlanmasını önkoşul olarak dayatıyordu. ABD ile yapılan anlaşma çerçevesinde hükümetin 5 bin Taliban’ı, Taliban hareketinin ise elindeki 1000 (bin) güvenlik gücü mensubunu bırakması gerekiyordu.

Eşref Gani, “İslam Cumhuriyeti, barış lehine taahhüdünü göstermek için yakında 5 bin Taliban tutuklusunun bırakılması işlemini tamamlayacak” demişti. Kabil yönetimi anlaşma kapsamındaki Taliban tutuklularının çoğunu bıraktı ama bazı Talibanların çıktıktan sonra yeniden savaş alanına döndüğü tepkisinde bulunuyor.

ABD ile yapılan anlaşma ardından geçen süre içerisinde Talibanlar, hemen her gün asker ve polise yönelik saldırılarını sürdürdü. Bunun sonucunda resmi verilere göre beş ayda 3 bin 500 asker, 775 sivil öldü.