Afgan hükümetinin elinde sadece üç büyük kent kaldı

Taliban, Afganistan’ın Helmand vilayetinin başkenti Leşkergah’ı da ele geçirdi. Büyük kentlerden sadece üçü hükümetin elinde kaldı.

Taliban, cuma sabahı Afganistan’ın güneyindeki Leşkergah kentini ele geçirdi. Askerler ve idari kurum yöneticilerinin kenti terk etmesine izin verildikten sonra kentin alındığı bildirildi.

Cuma sabahı ülkenin merkezindeki Gur vilayetinin başkenti Çagçaran direniş göstermeden Taliban’ın kontrolüne geçti.

Perşembe gecesi, ülkenin en büyük ikinci kenti olan Kandahar da düştü. Aynı gün üçüncü büyük kent Herat ve Kabil’e 150 kilometre mesafede bulunan güney batıdaki Gazni de Taliban’ın eline geçti. 

Mevcut durumda Kabil, Mezar-ı Şerif ve doğudaki Celalabad, hükümetin elindeki üç büyük kent olarak dikkat çekiyor.

Taliban, sekiz gün içinde 34 vilayetin yarısına yakınını kontrol altına aldı. Özellikle kuzey, batı ve güney vilayetleri düştü.

ABD güçlerinin Mayıs ayında çekilmeye başlamasından bu yana Taliban, her yönden ani bir saldırıya geçti. Hükümet güçleri ilerleyişi durduramıyor. Bazı kentler çatışmadan teslim oldu.

Olayların hızlanması üzerine Washington gece saatlerinde diplomatlar ve Amerikan vatandaşlarının tahliyesi için Kabil havalimanına 3 bin asker konuşlandırdı. Londra da aynı amaçla 600 asker konuşlandırdı.