Taliban Kabil’e girmeye başladı

Taliban bu pazar günü Afganistan’da iktidarı tamamen ele geçirmeye çok yaklaştı. Kabil hariç stratejik önemdeki tüm büyük kentler Taliban’ın eline geçti. Taliban, Kabil’e de girmeye başladı.

Taliban, pazar sabahı ülkenin doğusundaki vilayet başkenti Celalabad’da denetimi sağladı. Kent sakinleri her yerde Taliban bayrakları ile güne uyandı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Nangarhar vilayetinin başkenti Celalabad’a girdiklerini ve tüm alanlarda kontrolü sağladıklarını bildirdi.

Cumartesi akşamı da ülkenin dördüncü büyük kenti Mezar-ı Şerif Taliban’ın eline geçti.

ABD güçlerinin Mayıs ayında çekilmeye başlamasından bu yana Taliban, her yönden ani bir saldırıya geçti.

Taliban on gün içerisinde ülkenin büyük bölümünü ele geçirerek, Kabil kapılarına dayandı. Taliban ilerledikçe, kentler daha kolay düştü. Ciddi bir direniş gözlemlenmedi. Çoğu kent, anlaşarak teslim oldu.

Hükümetin denetimindeki tek büyük kent Kabil olarak kaldı. Kabil dışında bazı küçük kentler de henüz düşmedi ancak bu kentler dağınık ve stratejik değeri yok.

KABİL’E GİRMEYE BAŞLADILAR

Pazar günü itibariyle Taliban, Kabil’e de girmeye başladı. AP’ye konuşan hükümet kaynakları, Taliban’ın Kalakan, Karabah ve Pahman ilçelerine girdiğini bildirdi. AP’ye konuşan Taliban kaynakları, başkentin zorla alınmayacağını belirterek, “Hiçbir can, mal ve onur hedef alınmayacak ve Kabil vatandaşlarının hayatı tehlikeye atılmayacak” dedi.

AFP’ye konuştan Taliban sözcüsü, henüz Kabil kapılarında beklediklerini ve içeri girmediklerini belirtti. Ancak kent sakinlerinin batılı medyada yer alan ifadelerine göre, Taliban savaşçılar kent mahallelerinde bulunuyor.

ABD’NİN 20 YIL FİNANSE ETTİĞİ ORDU ÇÖKTÜ

ABD tarafından 20 yıl boyunca yüzlerce milyar dolarla finanse edilen Afgan güvenlik güçleri çöktü. Cumhurbaşkanı Eşref Gani, cumartesi günü güvenlik güçlerini seferber etmeyi bir numaralı önceliği haline getireceğini açıkladı, ancak mesajı karşılık bulmadı.

Gani’nin önünde ya teslim olmak veya istifa etmek, ya da Kabil’i ağır bedeller ödeme riskini göze alarak savunmak kalıyor. Gani, siyasi bir çözüm için istişarelerin de sürdüğünü belirtti. Cumartesi akşamı Cumhurbaşkanlığı Sarayı, yakında hükümet tarafından bir heyet kurulacağını ve müzakerelere hazır olduğunu açıkladı.

BİDEN: AFGAN ORDUSU SAVUNMUYORSA, KALMAK BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEYECEK

ABD Başkanı Joe Biden da Amerikalı diplomatları ve ABD ile işbirliği yapan sivilleri tahliye ettirmek için Kabil havalimanına 5 bin asker gönderdi.  Pentagon, tahliye edilecek kişilerin sayının 30 bin dolayında olacağını açıkladı. Amerikan Büyükelçiliği gizli ve hassas belgelerin imha edilmesi talimatını da verdi. Benzer şekilde Londra da tahliyeler için 600 asker gönderdi. Biden, tahliye operasyonu sırasında Taliban’ın Amerikan vatandaşlarını tehlikeye atması halinde “hızlı ve sert” yanıt verecekleri uyarısında bulundu.

Biden, Afganistan’da 20 yıllık varlıklarına son verilmesini bir kez daha savunarak, “Afgan ordusu ülkesini savunamıyor veya savunmak istemiyorsa bir veya beş yıl daha fazla Amerikan askerini bulundurmak, bir şey değiştirmeyecekti” dedi.

Afganistan savaşı sürerken ABD’de başa geçen dördüncü başkan olduğunu hatırlatan Biden, “Bu savaşı beşincisine devretmeyeceğim” dedi.

EN ÇOK KADINLAR ENDİŞELİ

Taliban 1999 ile 2001 arasında ülkeyi yönettiği sırada İslam’ın aşırı katı versiyonunu dayatmıştı. Kadınlar, erkekler olmadan dışarı çıkamıyor, çalışamıyor ve kız çocukları okula gidemiyordu. Zina ile suçlanan kadınlar kampçılanıyor veya taşlanarak katlediliyordu. Neredeyse tüm eğlence biçimleri yasaklanmıştı. Müzik yasaktı, sinemalar kapalıydı. Hırsızların elleri kesiliyor, cinayet işleyenler halkın önünde asılarak infaz ediliyor. Şimdi de Taliban’ın dönüşü özellikle kadınları endişelendiriyor.

Taliban bu kez ılımlı bir imaj yaratarak, iktidara geldiklerinde başta kadınlar olmak üzere insan haklarına saygılı olacaklarını iddia ediyor. Ancak şimdiden ele geçirdikleri yerlerde sivillerin katledilmesi, kafa kesme, genç kadınların zorla alıkonularak evlendirilmesi gibi uygulamalarla suçlanıyor.