Afganistan 400 Talibanı serbest bırakmaya başladı

Afganistanlı yetkililer, 400 Taliban tutuklusunu serbest bırakmaya başladı. Tutukluların serbest bırakılmasının barış görüşmelerini başlatması bekleniyor.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Cavid Faysal, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada 80 tutuklunun Perşembe günü serbest bırakıldığını belirterek, bunun "doğrudan görüşmeler ve kalıcı-ulusal bir ateşkes çabalarını hızlandıracağını" belirtti.

Taliban'ın talep ettiği 400 tutuklunun serbest bırakılması, müzakerelerin başlaması için bir koşul olarak öne sürülüyordu.

Hafta sonu binlerce kanaat önderi ve din insanının delegesi olduğu büyük meclis (Loya Jirga), Taliban'ın talep ettiği 400 tutuklunun serbest bırakılmasını onaylamıştı. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de bu tutukluların serbest bırakılması kararnamesini Pazartesi günü imzalamıştı.

ABD ile Taliban arasında Şubat ayında Katar’ın Doha kentinde imzalanan tarihi anlaşma kapsamında, hükümet ile Taliban arasında 10 Mart günü müzakerelerin başlaması gerekiyordu. Ancak tutuklu değişimi nedeniyle görüşmeler hep ertelendi.

Hükümet zaten 5 binden fazla Taliban üyesini serbest bıraktı, ancak örgütün istediği 400 tutuklunun bırakılmasını reddediyordu.

Taliban ise anlaşma çerçevesine bin güvenlik gücü mensubunu bırakmıştı.

Serbest bırakılmaya başlanan kişiler arasında suçlardan mahkum olmuş çok sayıda tutuklu var. 150’den fazlası ölüm cezasına çarptırılmış. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW’ye göre gizli davalar ve zorla itiraf için yapılan işkenceler nedeniyle kimin gerçekten ciddi suçlar işlediğini belirlemenin imkansız olduğunu kaydediyor.

Gani bu tahliyelerle "en büyük ödemeyi yaptıklarını, bunun da barışın sonuçları olacağı anlamına geldiğini" söyledi. Gani, "Taliban'ın hakim bir pozisyon elde etme arayışında olmamaları gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı, "Bu dönemin verimli olması gerekiyor. Bu nedenle hepimiz dua ediyoruz, yoksa yıkıma dönüşebilir" diye ekledi.