Afganistan’da askeri karargaha Taliban saldırısı

Taliban hareketi, Afganistan'ın doğusundaki Paktiya vilayetinin yönetim merkezi Gardez’de orduya ait bir binaya saldırı düzenlediklerini bildirdi.

Afganistan hükümetinin Talibanlara yönelik askeri operasyon başlattıkları yönünde açıklama yaptığı bir sırada Talibanlar, Gardez’de ordu binasını hedef aldı.

Savunma Bakanlığı’na göre saldırı saat 08.30’da “bomba yüklü küçük bir kamyonla intihar saldırısı” şeklinde gerçekleşti.

Bakanlık, saldırıda 5 sivilin öldüğünü, 5’i askeri personel olmak üzere 20 kişinin yaralandığını iddia etti.

Talibanlar ise sivilleri hedef aldıkları yönündeki açıklamayı reddederek, “onlarca askerin öldüğü ve yaralandığını” savundu.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Operasyon ilanından sonra, Kabil yönetiminin önemli askeri karargahlarından birine yönelik saldırı gerçekleşti” dedi.

İki gün önce başkent Kabil’de bir hastaneye düzenlenen saldırıda aralarında bebekler, kadınlar ve hemşirelerin olduğu en az 24 kişi ölmüştü.

Aynı gün ülkenin doğusunda bir polisin cenaze törenine düzenlenen intihar saldırısında 32 kişi öldü. Bu saldırıyı DAİŞ çeteleri üstlendi.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani, her iki saldırıdan Talibanlar ve DAİŞ’i sorumlu tutarak, güvenlik güçlerine “düşmana karşı operasyonları yeniden başlatma” talimatı verdi.

ABD ile Talibanlar arasında varılan anlaşma kapsamında Afgan hükümeti ile Talibanlar arasındaki müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyordu ancak tutuklu değişimi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle görüşmeler gerçekleşmedi. Talibanlar bin Afgan tutuklunun serbest bırakılması karşılığında, Afgan hükümetinin de 5 bin Taliban’ı serbest bırakmasını şart koşuyor. Müzakerelerin olup olmayacağı son çatışmalarla daha da belirsizleşti.