Afganistan’da ateşkes bitti, çatışmalar başladı

Afganistan’da Talibanlar ile hükümet güçleri arasında Ramazan Bayramı dolayısıyla yapılan üç günlük ateşkes sona erdi, ülkenin güneyinde çatışmalar yeniden başladı.

Talibanlar, Ramazan Bayramı’nın ilk üç gününde ateşkes ilan etmiş, Kabil hükümeti de kabul etmişti. 

Pazar günü itibariyle taraflar arasında ülkenin güneyindeki Helmand vilayetinde çatışmalar yeniden başladı.

Vilayetin başkent Leşkergah çevresinde çatışmalar yoğunlaşıyor. ABD güçlerinin resmi geri çekilme takviminin başladığı 1 Mayıs’tan itibaren bu bölgede çatışmalar yeniden tırmanmıştı.

Yerel yetkililere göre ateşkesin sona ermesiyle birlikte Talibanlar başkentin çevresinde birçok kontrol noktasına saldırdı. Afgan ordusu da çatışmaların başladığını doğruladı.

Cuma günü Kabil’in bir kenar mahallesinde camiye düzenlenen bombalı saldırıda en az 12 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıyı DAİŞ çeteleri üstlenmişti.

8 Mayıs günü Kabil’de Şii Hazaraların yoğun olarak yaşadığı bir mahallede kız öğrenci okuluna düzenlenen bir dizi bombalı saldırıda 50’yi aşkın kişi hayatını kaybetti. Hükümet Talibanları sorumlu tuttu ancak Talibanlar yalanladı.

ABD ve ittifaklarının 11 Eylül’e kadar tüm güçlerini çekmesi bekleniyor.  Çekilme ardından Afgan güçlerinin Talibanlara karşı koyabileceğini düşünenlerin sayısı çok az.

Talibanlar salı günü Kabil yakınında hükümetin kontrolündeki bir ilçeyi de ele geçirmişti. Büyük kent merkezleri etrafındaki Taliban kuşatması da giderek güçleniyor. Uzmanlar, Talibanların büyük bir operasyon için Amerikan güçlerinin çekilmesini beklediğini belirtiyor.