Afganistan’da ateşkes Cumartesi başlıyor

Afganistan’da Washington ile Taliban hareketi arasındaki müzakereler sonucunda bir haftalık “şiddeti azaltma” süreci Cumartesi başlıyor.

Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi Müdürü Cavid Faysal, “Şiddetin azaltılması 22 Şubat’ta başlayacak ve bir hafta sürecek” dedi.

Ateşkes kavramı yerine kullanılan “şiddetin azaltılması” süreci pratikte uygulanırsa, Washington ile Taliban hareketi arasında bir anlaşmanın imzalanmasının kapısı açılacak. Müzakereler ABD güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi karşılığında, Talibanların güvenlik garantileri vermesi üzerinde yapılıyor.

Faysal, “Bu şiddetin indiriminin bir ateşkes ve kalıcı bir barışla sonuçlanmasını umut ediyoruz” diye ekledi.

Bir çok Taliban kaynağı, sözkonusu sürecin Cumartesi başlayacağını doğruladı. Talibanların ülkenin güneyinde yer alan Kandahar eyaletinin Mayvand ilçesindeki bir Taliban üyesi AFP’ye yaptığı açıklamada “Yöneticilerimizden talimat aldık, Cumartesi başlayacak şiddetin azaltılması için hazır olmamızı istediler” dedi.

ABD-TALİBAN ANLAŞMASI 29 ŞUBAT'A PROGRAMLANMIŞ

Müzakerelerin yürütüldüğü Katar’ın Doha kentinde üst düzey bir Afgan yetkili de Salı günü yaptığı açıklamada ABD ve Talibanlar arasında 29 Şubat günü bir anlaşma imzalanabileceğini belirtti. Bu bilgi, Pakistan’da üslü bir Taliban kadrosu tarafından da doğrulandı. Sözkonusu Taliban sorumlusu, “Ateşkes veya şiddetin azaltılması Cumartesi başlayacak ve iki taraf 29 Şubat’ta anlaşma imzalamaya karar verdiler” diye kaydetti.

AFGANLAR ARASI MÜZAKERELER 10 MART’TA BAŞLAYABİLİR

Anlaşma imzalanırsa, Afganlar arası müzakerelerin başlaması gerekiyor. Talibanlar 18 yıldır, Washington’un “kuklası” olduğu tepkisiyle Kabil hükümeti ile görüşmeyi reddediyor. Pakistan’daki Taliban kaynaklarına göre, Afganlar arası müzakerelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyor. Taliban hareketinin iki numaralı ismi Siraceddin Hakkani, Perşembe günü yaptığı bir açıklamada “kapsayıcı yeni bir siyasi sistem kurma amacıyla diğer taraflarla çalışmayı taahhüt ettiklerini” belirtti.

AŞIRILIKÇI GRUPLAR ENGELLENECEK

Hakkani, New York Times gazetesinde yayınlanan makalesinde, “ABD ile bir anlaşma imzalamak üzereyiz. Tüm düzenlemeleri uygulamayı tamamen taahhüt ediyoruz” dedi.

Talibanların Afganistan’da aşırılıkçı grupları engelleme niyeti konusunda güvence veren Hakkani, “Bu tür grupların ülkemizi rehin alması ve savaş sahasına dönüştürmesi hiçbir Afgan’ın çıkarına değil” diye ekledi.