Afganistan’da erkekler üniversiteye geri döndü, kadınlara yasak devam ediyor

Taliban’ın iktidar olduğu Afganistan’da erkekler için üniversiteler yeniden açıldı. Kadın ve kız çocukları için yasak sürüyor.

Kadınlara üniversite yasağı Taliban’ın ağustos 2021’de iktidara gelişinden bu yana kadın haklarına getirdiği çok sayıda yasaktan birini oluşturuyor. Bu yasak, birçok Müslüman ülke dahil olmak üzere uluslararası alanda yoğun tepki gördü.

Aralık sonunda Yüksek Eğitim Bakanı, kadınların yüz ve bedeni tamamen kapatan örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle üniversitelerin kadınlar kapatıldığını duyurmuştu.

Üniversiteler ise saten kadın ve erkekleri ders saatlerinde farklı sınıflara bölmek için yeni kurallar getirmişti. Kadınlara, aynı cinsiyetten öğretmenler veya ileri yaştaki erkek öğretmenler tarafından ders verilecekti.

Birçok Taliban yetkili eğitim yasağının geçici olduğunu savunmuş ancak kadınlara okulların ne zaman açılacağına dair takvim vermemişti.

Ortaokullar da bir buçuk yıldır kız çocuklarına kapalı durumda.

Taliban iktidarında kadınlar sadece okullardan değil, çok sayıda kamusal işten dışlanmıştı. Kadınlar, aileden bir erkek olmadan seyahat hakkına da sahip olmadığı gibi, evlerinden çıkınca tamamen örtünmeleri gerekiyor.

Kasım ayında kadınların parklara, bahçelere, spor salonlarına ve havuzlara girişi de yasaklandı.