Afganistan’da iki günlük kaotik seçim

Afganlar 20 ve 21 Ekim tarihlerinde genel seçimler için sandık başına gitti. Seçimler daha gelmeden neler olacağı biliniyordu. İki günlük seçime bombalar, hileler ve teknik aksaklıklar damgasını vurdu.

Onlarca yıldır kesintisiz savaş halinde olan bu ülkede, seçimler en edişe verici günler arasında yer alıyor. O gün neler olacağı biliniyor. Talibanlar seçimlerden önce uyarıda bulunmuş ve seçmenleri evlerinden çıkmaya çağırmıştı.

YÜZLERCE SALDIRI

Le Monde gazetesine göre Kabil’in boş sokakları ve çok sayıda güvenlik gücü mensubunun kaygılı yüz ifadeleri, bilançoyu zaten ilan ediyordu. Gazete, Pazar akşamı itibariyle “güvenilir” kaynaklara dayandırdığı haberinde 49 kişinin öldüğünü yazdı. Bunların 38’inin sivil, 11’inin güvenlik gücü mensubu olduğu bildirildi. Saldırılarda 100 dolayında kişi da yaralandı.

Gazeteye göre ülke genelinde 200’e yakın şiddet olayı yaşandı. Olaylar arasına anti-personel mayın patlamaları da vardı. Talibanların sözcüsü Zabibullah Mücahid ise “bu sahte seçimlere yönelik 318 saldırı gerçekleştirdiklerini” açıkladı. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bilanço iki kat daha ağırdı.

ÖFKEYE YOL AÇAN TEKNİK SORUNLAR

Ancak bu kez insanların oy kullanması önündeki tek engel Talibanlar değildi. Seçimin organizatörleri, kaotik oy işlemleri nedeniyle seçmenler arasında öfkeye yol açtı. Seçimlere itiraz süresi çok kısa tutulurken, hilelerin önüne geçmek için uygulamaya konulan biyometrik kontrol süreci sistemi bloke etti. Bu uygulamanın kullanılması için eğitilen onlarca öğretmen, seçim günü gelmedi, bazen elektrik kesintileri nedeniyle çok sayıda makine çalışmadı ya da bazı bölgelere bu makineler ulaştırılmadı.

Başka oy büroları da seçen listesi ulaşmadığı için kapalı kaldı. Çok sayıda seçmen, oy bürolarının açılmasından saatlerce sonra ancak oy kullanabildi. Bu durum nedeniyle Seçim Komisyonu, oy kullanma işlemini saat 16.00’dan 20.00’ye kadar uzattı ve Pazar günü de 250’yi aşkın büronun açılmasına karar verdi. Bununla birlikte, Kabil’in kuzey çıkışındaki yol binlerce kişi tarafından bloke edildi. Başkentte bir oy bürosu yerle bir edildi.

Seçim Komisyonu Başkanı Abdul Badin Sayat, Cumartesi akşamı yaşanan aksaklıklardan dolayı özür dilerken, Pazar akşamı da 8.9 milyon kayıtlı seçmenden 4 milyonunun oy kullandığını belirterek selamladı.

Henüz oylamanın sonucu bilinmiyor, başka itirazların da olması bekleniyor. İlk sonuçların 19 Kasım’da, nihai sonuçların 26 Kasım’da açıklanması bekleniyor.