Afganistan’da iktidar paylaşımı anlaşması

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile rakibi olan ‘paralel’ Cumhurbaşkanı Abdullah Abdullah, iktidar paylaşımı konusunda bir anlaşma imzaladı.

Cumhurbaşkanı sözcülerinden Sedik Sedikki Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Gani ile Dr. Abdullah Abdullah arasında siyasi anlaşma imzalandı” dedi.

Sözcü, Abdullah, barış müzakereleri komisyonunu yöneteceğini belirtirken, “Ekibinin üyeleri kabineye dahil edilecek” diye ekledi.

Abdullah, çok düşük katılımlı Eylül seçimlerinin sonuçlarını reddetmiş ve bu yıl içerisinde paralel hükümet kurduğunu ilan etmişti.

Gani ve Abdullah, Mart ayı başında aynı yerde kendilerini Cumhurbaşkanı ilan etmişlerdi.

Bu anlaşma, ABD’nin Talibanlarla yaptığı tarihi anlaşmadan sonrasına denk geldi. Kabil yönetimindeki anlaşmazlık, Talibanlarla müzakere önünde de sorun oluşturuyordu. Birlik hükümetinin Talibanlarla nasıl bir sürece dahil olacağı henüz netlik kazanmadı.

Şubat ayı sonunda ABD ile Talibanlar arasında imzalanan anlaşmanın temel maddelerinden birini tutuklu değişimi oluşturuyordu. Buna göre, hükümetin 5 bin Taliban tutuklusunu serbest bırakması karşılığında Talibanların da bin Afgan asker ve polisi serbest bırakması gerekiyor.

Aynı anlaşma kapsamında ABD, Talibanların güvenlik taahhütlerine uyması ve Afganlar arası müzakerelere dahil olması şartıyla, 14 ay içerisinde Afganistan’daki güçlerini çekme sözü vermişti.

Kabil yönetimi şimdiye kadar bir kaç yüz Taliban tutuklusunu serbest bıraktı. Talibanlar ise onlarca kişiyi bıraktı.

Parça parça gelen bu adımlar, müzakerelerin başlamasını henüz sağlamadı. Talibanlar ülke genelinde güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını sürdürüyor.