Afganistan’da Talibanlar orduya sızdı, onlarca ölü

Afganistan’ın merkezinde orduya sızan Talibanların düzenlediği saldırıda Savunma Bakanlığı’na göre 9 asker, yerel bir yetkiliye göre 23 asker öldü.

Savunma Bakanlığı, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada askerlerin, Gasni vilayetine bağlı Karabah ilçesinde Talibanların saldırısı sonucu öldüğünü bildirdi. Bakanlık sözcüsü Fawad Aman, AFP’ye verdiği bilgide, sözkonusu askerlerin ordu birliklerine sızan Talibanlar tarafından öldürüldüğünü belirtti.

40 yıldır kesintisiz bir şekilde savaş halinde olan ülkede, “içeriden saldırılar” sıklıkla gerçekleşiyor. Bu saldırı yönetimi sadece Afgan güçleri değil, uluslararası güçleri de bir çok kez hedef alarak kayıplar verdirdi.

Savunma Bakanlığı’na göre 9 asker öldü. Gazni vilayeti meclis üyesi Nasır Ahmed Fakiri, birliklerine sızan 7 Taliban üyesinin hükümet yanlısı bir milise bağlı 23 kişiyi öldürdüğünü belirtti. Sözkonusu 7 kişinin kısa bir süre önce birliğe dahil olduğu ve saldırıdan sonra kaçtıkları bilgisi verildi. Savunma Bakanlığı, yerel yetkilinin verdiği bilançoyu yalanladı.

Talibanlar ise Karabah’ta “düşman üssünü” işgal ettiklerini ve güvenlik güçlerine mensup onlarca kişiyi öldürdüklerini bildirdi. Gerçek bilanço konusunda bağımsız kaynaklara ulaşmak mümkün gözükmüyor. Resmi rakamlar sayısı sistematik bir şekilde düşük gösterirken, Talibanlar da gerçeğin daha üzerinde bilançolar verebiliyor.

Bu saldırılar, ABD ile Talibanlar arasında müzakerelerin yeniden başlamasına rağmen devam ediyor.