Afganistan’ın üç kentinde barış için yürüyüş

Afganistan’ın güney ve doğusundaki üç kentte, barış ve ateşkes talebiyle yürüyüşler yapıldı.

Afganistan’da Mayıs 2018’de başlayan barış talepli eylemler devam ediyor. Perşembe günü doğudaki Host ve Celalabad kentleri ile güneyde, Taliban’ın kalelerinden Kandahar’da eş zamanlı olarak yürüyüşler yapıldı.

Eylemciler, “savaşa hayır”, “ateşkes istiyoruz”, “barış istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.

Bu barış yürüyüşleri, ilk olarak Mayıs 2018’de başladı. Bir kaç kişiden oluşan bir grup, güneydeki Helmand eyaletinin başkenti Leşkergah’dan yola çıkarak 700 kilometre yol kat etmişti. Sayıları yolda yüzleri bulan eylemciler, Haziran ayında başkent Kabil’e ulaşmıştı.

O tarihten bu yana barış için çok sayıda yürüyüş organize edildi. Geçen Ağustos ayında, savaş yüzünden sakat kalmış Afganlar batıdaki Herat ile Kabil arasında bir yürüyüş yapmıştı. Benzer eylemler merkezdeki Uruzgan eyaletinde de gerçekleşti.

BARIŞ MÜZAKERELERİ

17 yıldır süren savaşın sonlanması için diplomatik çabalar da yoğunlaşıyor. ABD’nin Afganistan’da barış elçisi Zalmay Halilzad, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve Afganistan’daki görüşmeleri ardından İslamabad’da görüşmeler yapıyor. Çarşamba günü bir açıklama yapan Halilzad, çok yakında Talibanlarla doğrudan görüşmeler umut ettiklerini söyledi. Halilzad 2018 yılı sonunda Doha ve Abu Dabi’de Talibanlarla bir araya gelmişti.

Bu alanda çalışma yürüten tek ülke ABD değil. Paralel olarak Rusya ve İran da son aylarda Talibanlarla görüşmeler organize ederken, Çin de tartışmaların içine davet edildi. Ayrıca Suudi Arabistan ve Pakistan da Amerikan çabalarına destek oluyor.