Afrika’da cerrahi yetersizlikler ölümleri iki kat arttırıyor

Yoksulluğun yüz milyonlarca kişiyi vurduğu Afrika’da tıp alanındaki yetersizlikler de dünya ortalamasının üzerinde ölümlerin yaşanmasına yol açıyor.

The Lancet adlı bilimsel dergide yayınlanan bir makaleye göre, Afrika kıtasındaki cerrahi operasyonlar dünya ortalamasının çok çok üzerinde komplikasyon ve ölüme neden oluyor.

UZMAN ORANI ORTALAMANIN ONLARCA KAT ALTINDA

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, ölümlerin önlenebilmesi için her 100 bin kişiye 20 ila 40 arasında cerrah, doğum uzmanı ve anestezistin olması gerekiyor. Oysa Afrika’da bu uzmanlardan her 100 bin kişiye sadece 0,7’si düşüyor ve bu da ölümlerin artmasına yol açıyor.

The Lancet’te yayınlanan makaledeki araştırma kapsamında Mağrib ülkelerinden Güney Afrika Cumhuriyeti’ne 25 ülkedeki 250 kadar hastanede 10 bin 900 kadar hastanın dosyası incelendi.

ACİL OLMAYAN OPERASYONLARDA DAHİ ÖLÜMLER İKİ KAT FAZLA

Araştırmada varılan sonuçlara göre, Afrika kıtasında her 100 bin kişi 212 cerrahi operasyon geçirirken, bu oran dünya ortalamasından 20 kat daha az. Ancak buna rağmen operasyonlar sonrasındaki ölümler iki kat daha fazla. Acil olmayan cerrahi operasyonlarda dünya genelinde ölüm oranı yüzde 0,5 iken, Afrika kıtasında bu oran yüzde 1.

Yine Afrika kıtasında yapılan her 100 cerrahi ameliyatın 18’inin sonrasında komplikasyonlar görülürken, bu komplikasyonların yüzde 10’u da ölümle sonuçlanıyor. Araştırmaya göre ameliyatlara alınan hastaların beşte dördünün genç ve sağlıklı olmaları nedeniyle ‘düşük riskli’ olarak görüldüklerine de dikkat çekildi.

YETERSİZLİKLER CERRAHİDEN ‘SESSİZ BİR KATİL’ ÇIKARDI

Makalede, Afrika kıtasında hem uzman hem de kaynak yetersizliğinin cerrahi operasyonları daha da riskli kıldığına vurgu yapılırken, hastaların ameliyatlar boyunca ve sonrasındaki gözetimlerinin iyileştirilmesi gerektiğine işaret edildi.

Araştırmada yer alan Güney Afrikalı uzman Bruce Biccard, kaynak sorunu çözülmediği müddetçe Afrika’daki ölümlerin önlenmesinin zor olacağını yazdı.

Araştırmaya dair makalede son olarak, “Afrika’da cerrahinin yetersiz düzeyde olması bu alanda büyük ihtimalle çok daha fazla kurbana yol açan ‘sessiz bir katilin’ varlığının işaretidir” denildi.