Afrika’nın çalınan tarihinin iadesi tartışılıyor

Fransa’nın sömürgeleştirdiği Afrika ülkelerinden gasp ettiği on binlerce tarihi ve kültürel eserin geri iadesine ilişkin tartışmalar, Avrupa’nın birçok ülkesi için de bu yönlü bir kararı getirebilir.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilkbaharda yaptığı bir açıklamayla ülkesinin sömürgeci geçmişinden gelen talan geleneğine son vermek istediğini duyurmuştu. Macron, Fransa’daki müzelerde bulunan on binlerce eseri Afrika ülkelerine geri gönderilmesinden yana olduğunu vurgulamıştı.

AFRİKA’DAN 90 BİN ESER ÇALINDI

Fransa’nın 1960’lı yıllara kadar onlarca Afrika ülkesindeki sömürgeci egemenliği sırasında on binlerce eser gasp edilerek, Avrupa’ya taşınmıştı. Fransız sanat tarihçisi Bénédicte Savoy ile Senegalli yazar Felwine Sarr’ın hazırladıkları raporda, gaspedilen eserlerin geri dönüş şartları incelendi.

1885-1960 yılları arasında Fransa’ya Afrika’dan getirilen tarihi eserlerin sayısı 90 bin olarak tespit edilirken, bunların 70 bininin Paris’teki Quai Branly Müzesi’nde bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı’nın görevlendirmesiyle hazırlanan raporda, tarihi eserlerin Afrika’ya geri gönderilmeleri için ülkelerin resmi olarak başvuru yapmaları gerektiği belirtiliyor.

Son olarak dün Emmanuel Macron adına yapılan açıklamada, Benin’den 1892 yılında getirilen 26 tarihi eserin talep üzerine geri gönderilmesine karar verildiği duyurulmuştu.

DİĞER ÜLKELERDE DE TARTIŞILIYOR

Afrika’dan getirilerek Fransa’da sergilenen eserlerin geri gönderilmesine ilişkin politikanın ne kadar hızlı hayata geçirileceği henüz bilinmiyor. Macron’un kararının Almanya, Belçika ve Büyük Britanya gibi ülkelerin Afrika’da gasp ettiği eserlerin geri iadesine yönelik tartışmaları olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.