AGİT: Şartlar adil değildi

Türkiye’deki seçimleri izleyen AGİT Parlamenterler Asamblesi Heyet Başkanı Farah Karimi, seçimlerin adil bir ortamda gerçekleşmediğini söyledi.

Seçimleri izleyen AGİT Parlamenter Asamblesi’nin Heyet Başkanı Farah Karimi, seçimlerin ikinci turunda da şartların eşit sağlanmadığı ve kampanyanın adil olmadığı yönündeki endişelerin sürdüğünü belirtti.

Erdoğan’ın hala görevde olmanın getirdiği haksız bir avantajdan yararlandığını da belirten Karimi şunları söyledi: “28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci turunda, seçmenlere gerçek siyasi alternatifler arasında bir seçim yapma imkânı sunulmuş ve seçime yüksek bir katılım olmuştur. Ancak, seçimin ilk turunda olduğu gibi, medyanın taraflı yayınları ve eşit şartlar sağlanmamış olması, iktidar partisine haksız bir avantaj sağlamıştır. Seçim idaresi teknik olarak seçimi etkin bir şekilde yönetmiştir, fakat şeffaflık ve iletişim konusundaki eksiklikler büyük ölçüde devam etmiştir.

Sakin ancak çekişmeli geçen kampanya sürecinde adaylar özgürce kampanya yürütebilmiştir. İfade özgürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda hem özel hem de kamu medyası, kampanyaya ilişkin yayınlarında editoryal bağımsızlık ve tarafsızlığı sağlayamamıştır. Bu da seçmenlerin bilinçli bir seçim yapma kabiliyetini azaltmıştır. Seçim günü genel olarak sakin geçmiştir. Ancak, özellikle oy sayımı sırasında bazı prosedürlerin eksik uygulandığı durumlar kaydedilmiştir.”