Ahvaz’da nehir taşıyor: Bir hastane tahliye edildi

İran’da Newroz’dan bu yana yaşanan sel felaketlerinde bilanço giderek ağırlaşırken, Ahvaz’da bir nehrin taşma tehlikesi nedeniyle bir hastane tahliye edildi.

İsna haber ajansına göre Gulistan Hastanesi Müdür Meysam Muazi, yetkililerin talimatı üzerine Salamat hastanesinin boşaltıldığını ve hastaların Gulistan hastanesine taşındığını belirtti. 1,3 milyon nüfuslu Ahvaz kenti, İran’ın güney batısında yer alıyor.

İsna’ya göre yetkili makamlar Pazartesi günü öğleden sonra Karkeh nehri sularını engellemeye veya yönünü değiştirmek için çalışmalara başladı.

Günlerdir yağan aşırı yağışlar nedeniyle nehir suları tehlikeli bir şekilde yükselti. Kentin belediye başkanı Mansur Katanbaf, nehirden önemli miktarda bir suyun Pazar günü Ahvaz’ın kuzeyindeki ovaya doğru taştığını söyledi.

Huzistan eyaletinin başşehri Ahvaz, nehrin onlarca kilometre güney batısında yer alıyor. Kentin etrafında, su seviyesi kayda değer bir şekilde artan Karun nehri de bulunuyor.

Genellikle kurak bir ülke olan İran’da 19 Mart’tan bu yana şiddetli yağışlar hakim. Son yıllarda kronik bir kuraklık yaşayan Huzistan bölgesinde, yağışlar nedeniyle Nisan ayı başında Karkeh barajının vanaları açıldı. Bu baraj, bölgenin en önemli barajlarından birini oluşturuyor.

Cumartesi günü, yetkililer nehir sularının yükselmesi nedeniyle altı kentin tahliyesi yönünde talimat verilmişti.

İsna ajansına göre Ahvaz çevresindeki 182 köy de tahliye edilirken, bunlardan 61’inin sular altında kaldığı bildirildi.

Resmi rakamlara göre İran genelindeki sel felaketlerinde 70 kişi hayatını kaybetti. Ancak yerel kaynaklar, yüzlerce ölüden bahsediyor. Doğu Kürdistan’dan ise özellikle Loristan bölgesi, sel felaketine maruz kaldı. Bölgenin önemli bir kısmı sular altında kalırken, onbinlerce kişi selden etkilendi. Binlercesi tüm varlıklarını yitirdi. Felaket halen devam ederken, resmi rakamlara göre şimdiye kadar 150 bin milyar İran riyali (Serbest piyasada 980 milyon eurodan fazla) zarar oluştu.