AK: Yunanistan’daki mülteci kampları patlama noktasında

Avrupa Konseyi (AK), Yunanistan’da kapasitelerinin çok üstünde mültecinin ağırlandığı kamplardaki durumun ‘patlama’ noktasına geldiği ve acil önlem alınması gerektiği uyarısında bulundu.

AK tarafından Yunanistan’ın Lesbos ve Samos adalarındaki mülteci kamplarına yapılan ziyaret sonrasında dün düzenlenen basın konferansında, kamplardaki durumun vahametine dikkat çekildi.

Konferansta konuşan AK İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, kamplarda özellikle hijyenik koşulların yerine getirilmediğine vurgu yaptı. Kamplardaki durumu ‘korkunç’ olarak nitelendiren Mijatovic, “İltica başvurucularının içerisinde bulundukları durum 21’inci yüzyıl Avrupası açısından şoke edicidir” diye konuştu.

“İltica başvurusu yapanlar da dahil olmak üzere Yunan adalarındaki kamplarda yaşayan mültecilerin durumu patlama aşamasında ve felaketin eşiğinde” diyen Mijatovic, 6 bin 300 kişi kapasiteli kamplarda 34 bini aşkın kişinin kaldığına işaret etti. Mijatovic, başta sağlık hizmetlerindeki yetersizlikler olmak üzere eksikliklerin giderilmesi için acil önlemlerin alınması çağrısı yaptı. Mİjatovic, yemek veya tuvalet gibi ihtiyaçların dahi saatlerce beklemeye yol açtığı bilgisini paylaştı.

Türkiye’den çıkan mültecilerin AB’ye gidişteki ilk durağı olan Yunanistan’da on binlerce mültecinin yaşadığı sıkıntılar daha önce birçok insani yardım kuruluşu tarafından dile getirilmiş ve acil önlem alınması çağrıları yapılmıştı.