Akdeniz’de kurtarılan mültecileri hiçbir ülke istemiyor

Önceki gün İtalya açıklarında ahşap bir tekneden kurtarılan 450 mülteci uluslararası krize dönüştü. İtalya’nın kabul etmediği mülteciler şimdilik geçici olarak Malta’da, fakat akıbetlerinin ne olacağı bilinmiyor.

Libya'dan ahşap tekne ile yola çıkan 450 mülteci önceki gün İtalya’nın Lampedusa adasına birkaç mil uzaklığına kadar ulaşmayı başardı. Avrupa Birliği’nin sınır koruma güçleri Frontex ve İtalyan sınır polisine ait iki gemi ise tekneye yaklaşarak mültecileri Akdeniz’de boğulmaktan kurtardı.

Ancak İtalya’nın sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin öncülüğünde Roma hükümeti geçtiğimiz günlerde “Akeniz’de kurtarılan hiçbir mülteciyi almayacağız” kararında ısrar etmesi üzerine mülteciler gemilerle Malta’ya götürüldü.

Aşırı sağcı Lig partisinin Salvini önceki gün sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada Akdeniz’de boğulmaktan kurtarılan sığınmacıları almayacaklarını açıkça deklare etmişti. Salvini “Malta, kaçakçılar ve herkes çok iyi bilmeli ki bu tekne İtalya’ya demir atmayacak” şeklinde konuşmuştu.

MÜLTECİLERİ NE MALTA, NE DE İTALYA İSTİYOR

Aynı şekilde Malta hükümeti mültecileri istemediğini belirtti. Maltalı yetkililere göre mülteciler İtalya’ya yakın bir noktada yakalandı ve bu yüzden onlardan Roma hükümeti sorumlu. Mültecilerin gidebileceği tek ülke şimdilik Libya görülüyor. Fakat Libya hükümeti de yoğun bir mülteci yükü altında olduğuna dikkat çekerek, sınır kapılarını 450 mülteciye kapattığını açıkladı.

Mültecileri taşıyan geminin “acil yardıma ihtiyaç duyan çocukları taşıyoruz” mesajı üzerine İtalyan gemileri tarafından kurtarıldığı belirtiliyor. Akdeniz’de yaşanacak bir trajedinden dolayı suçlamamak için Frontex’e ve İtalya’ya ait gemiler harekete geçmişti. Zaten gemiden kurtarılan mültecilerden sağlık durumu kötü olan 8 kadın ve çocuk Lampedusa adasında tedavi altına alınmıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)’nin verilerine göre 2018’in başından bu yana 1400 mülteci Akdeniz’de boğuldu. Bunlardan en az 1074’ü Libya’dan İtalya’ya ulaşmak için yola çıkan mülteciler. Sadece geçtiğimiz Haziran ayında Akdeniz’de 557 göçmen hayatını kaybetti.

Bir ay gibi bir sürede bu kadar insanın hayatını kaybetmesinin nedeni şüphesiz İtalya’nın sınırlarını mültecileri taşıyan gemileri kapatması. Şimdiye kadar çok sayıda mülteci gemisi milliyetçi lider Salvini’nin talimatıyla İtalya’nın kıyılarına yanaşmasına izin verilmedi. Aynı zamanda başbakan yardımcısı olan Salvini “Aldığımız bu kararla artık Avrupa'nın paspası olmadığımızı gösterdik” şeklinde ırkçı ifadeler kullanmıştı.