Akdeniz hiç bu kadar ölümcül olmamıştı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Akdeniz’in 2018 yılının ilk aylarının göçmenler için hiç olmadığı kadar ölümcül olduğunu belirtti. Yedi ayda 1.600’den fazla göçmen hayatını kaybetti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yayınladığı raporda, Ocak ve Temmuz ayları arasında 1.600’ü aşkın göçmenin Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz sularında hayatını kaybettiğini kaydetti.

Komiserlik, “Avrupa’ya ulaşan kişilerin toplam sayısı (yüzde 41 oranında) düşerken, ölüm oranları hızlı bir şekilde arttı” dedi.

“Umutsuzların yolculuğu” başlıklı raporda, Ocak ve Temmuz arasında orta Akdeniz’den geçen her 18 kişiden birinin öldüğü veya kaybolduğu belirtilirken, 2017 yılının aynı döneminde bu sayı her 42 kişiden birine denk geliyordu.

AVRUPA İNSANLIĞI BULABİLECEK Mİ?

Komiserliğin Avrupa Bürosu Müdürü Pascale Moreau, “Bu rapor bir kez daha Akdeniz’in dünyada en ölümcül deniz geçitlerinden biri olduğunu doğruluyor” dedi.

Moreau, “Avrupa kıyılarına ulaşan kişilerin sayısının azalması ile birlikte, sorun artık Avrupa’nın ulaşan kişi sayısının nasıl yöneteceğini bilmek değil, yaşamları kurtarmak için insanlığı bulup bulmayacağı ile ilgili” diye kaydetti.