Akdeniz’i geçen her 17 mülteciye karşılık bir ölüm

Kuzey Afrika’dan Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin sayısı azalsa da yaşamını yitirenlerin sayısında oransal olarak büyük bir artış var.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, Akdeniz üzerinden gelen göçmenlerin sayısı geçtiğimiz yıla oranla 4 kat azaldı. 2017’nin ilk yarısında 85 bin göçmen İtalya ve Malta’ya ulaşırken, bu yılın ilk 6 ayında bu sayı 17 bine kadar geriledi.

ÖLÜM ORANLARI ARTTI

Ancak Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen ve çoğunluğunu savaşlardan kaçan mültecilerin oluşturduğu göçmenlerin ölüm oranlarında iki katı aşkın bir artış yaşandı.

Geçtiğimiz yılın ilk yarısında 600’ü aşkın göçmen Akdeniz’de yaşamını yitirirken, bu yılın ilk 6 ayında bu sayı 1400’ü aştı. Geçtiğimiz yıl İtalya ve Malta’ya ulaşan her 38 mülteciye karşılık 1 mülteci Akdeniz’de boğularak hayatını kaybetti.

2018’in ilk yarısında ise bu iki ülkeye ulaşan her 17 mülteciye karşılık biri yaşamını yitirdi.

DAHA ZORLU YOLCULUKLARA ZORLANIYORLAR

UNHCR Sözcüsü Charlie Yaxley, göçmen ölümlerindeki artışın en önemli nedeninin Kuzey Afrika’dan daha tehlikeli yolculuklara zorlanması olduğunu söyledi.

AB’nin Libya başta olmak üzere birçok ülke ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde alınan önlemlerin mülteci sayısını azaltmasına rağmen mültecilerin daha zorlu yolculuklara zorlanması ölümleri arttırıyor.