AKP/YSK kararına Avrupa’dan tepkiler

AKP rejimini Yüksek Seçim Kurulu (YSK) eliyle iptal ettirdiği İstanbul seçimlerine Avrupa’dan yoğun tepkiler geldi.

YSK, AKP rejiminin talimatlarına uyarak, 6 Mayıs günü İstanbul seçimlerini iptal etti.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, karara tepki gösterdi.

Hahn ile ortak açıklama yapan Mogherini, YSK kararının gerekçesini sorguladı, uluslararası gözlemci talebinde bulundu.

MOGHERİNİ: ULUSLARARASI GÖZLEMCİ DAVET EDİLMELİ

Mogherini, "Özgür adil ve şeffaf bir seçim süreci sağlamanın hem demokrasiler hem de Avrupa Birliği - Türkiye ilişikleri için merkezi öneme sahip olduğunu" kaydetti.

Hahn ve Mogherini, "İstanbul seçim kurullarının çalışmalarını bağımsız, açık ve şeffaf bir şekilde ve uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapması ve seçim sürecinin güvenilirliğini garanti etmesinin önemli" olduğunun altını çizdi.

Yeni seçim için uluslararası gözlemci talebinde bulunan AB’li yetkililer, "Yeniden yapılan seçimleri gözlemlemek için Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin yanı sıra uluslararası gözlemcilerin de davet edilmelerini” istedi.

JAGLAND: SEÇMENLERİN GÜVENİNE CİDDİ ZARAR

Avrupa Konseyi'nin Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da sözcüsü aracılığı ile yaptığı açıklamada, YSK kararının "seçmenlerin güvenine ciddi şekilde zarar verecek potansiyele sahip olduğunu" belirtti.

Jagland’ın sözcüsu Daniel Holtgen, "Özgür ve adil seçimler için gerekli şartlardan seçim gününden önce emin olunmalı, sonra değil" dedi.

PİRİ: SEÇİM YOLUYLA EL DEĞİŞTİRMEYE OLAN GÜVEN BİTTİ

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Kati Piri, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan yenilgiyi kabul etmiyor ve halkın iradesine karşı çıkıyor. AKP YSK’ya İstanbul’daki yerel seçimlerin tekrarlanması için baskı uyguladı. Bu durum Türkiye’de iktidarın seçim yoluyla demokratik olarak el değiştirmesine duyulan güveni sona erdirdi.”

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Ska Keller de, Twitter’dan bir mesaj paylaşarak “Bir zamanlar Türkiye’de seçimler iktidarın demokratik olarak el değiştirmesiyle sonuçlanırdı. Anlaşılan artık öyle olmuyor” ifadelerini kullandı.

SCHWABE: MASKE DÜŞTÜ

Almanya Sosyal Demokrat Partili (SPD) Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, iptal kararının Türk demokrasine yönelik yeni bir saldırı olduğunu vurguladı.

SPD'nin Meclis Grubu İnsan Hakları Politikaları Sözcüsü Frank Schwabe ise, "İstanbul'da yeni bir seçim yapmak, emsali görülmemiş bir skandal, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın maskesinin düşmesidir. Ülke ve iktidardaki AKP için ciddi sonuçlara yol açacaktır” dedi.

ÖZDEMİR: AKP PANİK HALİNDE

Yeşiller Partisi'nin eski Eş Başkanı, Federal Meclis üyesi Cem Özdemir, şöyle dedi: "Kürt seçmenden oy beklentisinde ve muhalefeti de bölmek istiyor. Ama Kürtler satılık değil. Otoriter Erdoğan ve AKP'nin panik hali hissedilebiliyor."

Özdemir, Twitter üzerindeki bir başka mesajında şunları yazdı: "Demokrasi, sonuç kendi istediğin şekilde çıkıncaya kadar seçimlerin tekrarlanması anlamına gelmez. Erdoğan'ın İstanbul'da hareket alanı kalmadı. Bu tam da 'tilki ulaşamadığı üzüme koruk der' deyimine uyuyor"