Alman adaletinden Puigdemont için 'iade' kararı

Alman adaleti, sürgündeki bağımsızlıkçı Katalan lideri Carles Puigdemont’u yöneltilen suçlamalardan birine ilişkin Madrid’e “iade” talebini kabul ederken, “isyan” suçlamasını reddetti.

Schleswig-Holstein mahkemesi aldığı kararında “Kamu fonlarının kötüye kullanılması suçlamasına ilişkin iade, kabul edilebilir. İsyan suçlaması ile iade kabul edilemez” dedi.

Mahkeme, Puigdemont’un Madrid’e iadesinin organize edilmesi için topu savcılığa atarken, bu süre içerisinde Puigdemont’un serbest kalmaya devam edeceğini belirtti.

Katalonya özerk bölgesi eski başkanı Puigdemont, Ekim ayındaki bağımsızlık ilanından bu yana sürgünde yaşıyor. Belçika’ya sığınan Puigdemont, İspanya’nın çıkardığı Avrupa tutuklama kararı nedeniyle 25 Mart günü Almanya’da tutuklandı. Daha sonra kefaletle serbest bırakılan Puigdemont, hakkındaki sınırdışı kararının sonuca bağlanması için halen Berlin’de bulunuyordu. Puigdemont İspanya’ya sınırdışı edilmesi halinde, 1 Ekim referandumu organize etmekten dolayı 25 yıl hapisle karşı karşıya kalabilir.