Alman Anayasa Mahkemesi: Türkiye’de işkence riski var

Almanya’da Anayasa Mahkemesi, bir radikal İslamcının Türkiye’ye sınırdışısını engellerken, gerekçe olarak ‘işkence görme ve insanlık dışı muameleye maruz kalabileceğinin’ gösterilmesi dikkat çekti.

Uzun sürelerdir Türkiye’ye sınırdışılarda işkence konusu Alman mahkemelerinde dile gelmezken, bugün alınan bir kararla yeniden işkence olgusuna vurgu yapıldı.

Suriye’deki çete örgütlerinden Jund el Şam’a üye olduğu gerekçesiyle 3,5 yıl hapis cezası verilen Türkiye kökenli bir çetenin sınırdışı edilmesi kararı Federal Anayasa Mahkemesi tarafından bozuldu.

Yargılanan kişinin Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından Türkiye’de tutuklulara yönelik işkenceleri içeren bir raporunu mahkemeye sunduğu ve mahkemenin de bu yönde karar aldığı belirtildi.

Federal Anayasa Mahkemesi yargıçları, Türkiye’de işkence riskine dair ciddi dayanaklar olduğunu vurgularken, sınırdışı kararı veren mahkemenin bu hususu yeterince incelemediğine dikkat çektiler. Kararda ayrıca sınırdışı edilebilmesi için Türkiye’deki tutukluluk koşullarının nasıl olacağının bilinmediği ve hukuk devleti ilkelerine göre muamele edilip edilmeyeceğinin garanti edilmesi gerektiğinin altı çizildi.