Alman demiryolu çalışanları yeniden greve gidiyor

Almanya’da tren sürücüleri sendikası GDL, pazartesi günü yeniden greve gitme kararı aldı.

Bir kamu kuruluşu olan Deutsche Bahn bünyesindeki tren sürücülerini temsil eden GDL sendikası, pazartesi ve salı günleri yeniden greve gideceklerini duyurdu.

Demiryolları çalışanları, grev ile ücret üzerine yürütülen mevcut görüşmeler üzerinde ağırlık kurmak istiyor.

GDL şefi Claus Weselsky düzenlediği basın toplantısında grevin cumartesi günü saat 17.00’de yük trenlerinde başlayacağını ve pazartesi sabah saat 02.00’de tüm demiryolları ağını kapsayacağını açıkladı.

Grevin zaten zorlu olan yaz turizmini daha da zorlaştırması bekleniyor. Deutsche Bahn her iki grev gününde sadece yüzde 25’e yakın uzun mesafe trenlerinin hizmette olmasını öngörüyor.

Bölgeler arası trenler ile şehir içi trenlerin de geçen haftaki grev gibi yüzde 40’ının faal olması bekleniyor.

GDL üyeleri arasında yapılan oylamada greve yüzde 95 oranında oy çıkmıştı. Geçen hafta, çok sayıda kişi tatile gitmek isterken mahsur kalmıştı. Berlin’de özellikle toplu taşıma araçları ağır bir şekilde aksamıştı.

GDL’ye göre aralarında sürücülerin olduğu 9 bini aşkın çalışan ile başka sektör çalışanları iş durdurma eylemine katıldı.

GDL, görüşmelerden sonuç alınmaması halinde önümüzdeki aylarda grevlerin tekrarlanmasını öngörüyor.

Sendika ile yönetim arasında gelecek toplu sözleşmede ücret müzakerelerinin başarısız olması, bu grev kararında etkili olmuştu. Özellikle ücret artışı konusunda bir anlaşma sağlanamıyor.

Deutsche Bahn ocak 2022’den itibaren yüzde 1,5, mart 2023’ten itibaren ise yüzde 1,7’lik artış önerdi. Sendika ise bunun “çok zayıf” olduğunu belirterek, 2021’den itibaren yüzde 1,4 artış ve 600 eurolu ikramiye, 2022’den itibaren ise yüzde 1,8’lik artış talep ediyor.