Alman ekonomisi tökezlemeye başladı

Dünyanın dördüncü, AB’nin birinci büyük ekonomisi olan Almanya’da ihracatın düşmesiyle yıllardır süren ekonomik büyümede tökezleme başlarken, bu durumun ciddi bir yenilenmeyi zorunlu kıldığı savunuluyor.

Federal İstatistik Kurumu (Destatis) tarafından yayımlanan verilere göre, Almanya ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 oranında geriledi. Yılın ilk çeyreğinde sadece 0,4 puan büyüyen ekonomideki bu duraksama yıllardır süren dengeli büyümenin sonu olarak görülüyor.

Ekonomideki bu duraksamanın özellikle ihracatta yaşanan gerilemenin sonucu olduğuna dikkat çekiliyor.

BU YIL DURAKSAMA KESİN

Başbakan Angela Merkel’in görevde olduğu 2005 yılından bu yana 2009 yılı hariç düzenli olarak büyüyen Alman ekonomisindeki bu duraksamanın bu yıl boyunca devam etmesi bekleniyor. Federal hükümet, 2019’daki büyümenin en fazla yüzde 0,5 olmasını, 2020’de ise yüzde 1,5 oranında büyüme kaydedileceğini öngörüyor.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre ise, Alman ekonomisi bu yıl yüzde 0,7, 2020’de yüzde 1,7 büyüyecek.

Dünyanın en çok ürün ve hizmet ihraç eden üçüncü büyük ülkesi olan Almanya’da ihracatın da katkısıyla önemli bir ekonomik büyüme sağlanmıştı. 2010’lu yıllar Alman ekonomisi açısından ‘altın yıllar’ olarak tarif ediliyordu. 2017’de yüzde 2,2 oranında gerçekleşen ekonomik büyüme geçtiğimiz yıl ise yüzde 1,4 olmuştu.

DÖNÜŞÜM İHTİYACI KENDİNİ GÖSTERİYOR

Destatis verilerine göre, 2005 yılında yüzde 11,7 olan işsizlik oranı da bu büyüme sayesinde bu yıl içinde yüzde 5,1’e kadar gerilemişti.

Ekonomideki bu duraksamanın Alman ekonomisinin ve üreticilerinin gelişen yeni teknolojiler ile üretim modellerine adaptasyon sorununu daha fazla gündemde tutması bekleniyor. Ayrıca birçok Avrupa ülkesine oranla daha iyi etkili olduğu bilinen Almanya’daki mesleki eğitimlerin güncellenmesinin gerektiğine yönelik uyarılar, son yıllarda daha sık gündeme gelmişti.