Alman enerji devi Türkiye’den çekilmeyi düşünüyor

Almanya’nın önde gelen enerji şirketlerinden, son günlerde çıkartılan yasalarla Erdoğan’ın tek adam rejimini güçlendirmesi üzerine Türkiye’deki yatırımlarını durdurmayı planladığı ortaya çıktı.

EWE, Almanya’nın en büyük 5 enerji şirketinden biri. Aynı zamanda Türkiye’de yatırımı olan Alman şirketlerinin başında gelen EWE’nin geçtiğimiz yıl yurt dışında yaptığı ciro gözle görülür şekilde artmıştı. 2017 yılında Türkiye’de de cirosunu yüzde 14 oranında artırmasına rağmen EWE’nin gündeminde şimdi Türkiye piyasasından çekilme var.

Türk Lirası’nın son günlerde hızlı şekilde değer kaybetmesi ve 24 Haziran seçimleri ardından Türk cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarını sağlamlaştırarak bütün yetkileri kendisine bağlaması yabancı yatırımcılarda büyük bir endişeye yol açtı.

İSTİKRARSIZLIĞIN DERİNLEŞECEĞİ KORKUSU

Yabancı yatırımcıların başında da gelen EWE’nin bu yaz sonuna kadar Türkiye’den çekilip çekilmeyeceğine karar vereceği belirtildi. Alman basınında yer alan yorumlarda Türkiye’de gaz, elektrik ve telekomünikasyon sektörlerinde işler yapan EWE’nin özellikle tek adam rejimine ve aile şirketine dönüşen AKP iktidarının ekonomiye vereceği zararlardan korktuğu belirtiliyor.

Şirketin sözcüsü Christian Blömer ise “Önümüzdeki iki ay içinde daha bir şeyler söylememiz mümkün” demekle yetindi. Şirketin Türkiye’deki istikrarsızlığın daha da derinleşmesinden korktuğu için elini çabuk tutmak istediği ifa ediliyor.

EWE Türkiye’den çekilme planına zaten geçtiğimiz Mart ayında start vermişti. Türkiye varlıklarını satmak için potansiyel yatırımcılarla EWE’nin görüşmeleri sürüyor. Doğalgaz dağıtımı yapan Bursagaz ve Kayserigaz’da yüzde 80 oranında hisseye sahip olan EWE, toptan gaz satışı ve güneş enerjisi alanındaki varlıklarını satmayı düşünüyor.

Türkiye’deki doğal gaz sektöründe faaliyet gösteren en büyük beş enerji ticaret şirketinden biri olan EWE enerjinin yanı sıra endüstriyel müşteriler, elektrik santralleri ve yerel dağıtım şirketleri için tedarikçi olarak Türkiye genelinde hizmet veriyor.

2016 yılında dönemin enerji bakanı ve Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ile görüşen EWE'nin CEO'su Matthias Brückmann Türkiye’de 120 milyon Euro değerinde yeni yatırımlar yapacaklarını bildirmişti.