Alman hükümeti DİTİB-Ankara ilişkisinden rahatsız ama...

Alman hükümeti, sık sık casuslukla suçlanan Ankara bağlantılı DİTİB camilerinden duyduğu rahatsızlığı ifade etti. El Kaide-Türkiye ilişkilerine ilişkin bir soru önergesine de “gizlilik şartı” konuldu.

Sol Parti Federal Meclis Grubu, hükümetin yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi verdi. Önergede Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) camilerinde Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesine verilen desteğe ilişkin sorular yöneltildi.

Alman hükümeti verdiği yanıtta Türkiye'nin Almanya'daki camilerde siyasi nüfuz kullanmasının kaygı verici olduğunu belirtti. Camilerde işgal operasyonuna destek çağrılarından duyulan “endişeye” yer verilen yanıtta, "Federal hükümetin DİTİB camilerindeki imamların Diyanet tarafından dini hizmetleri aşan görevlere dâhil edilmesine karşı olduğu" ifade edildi.

Hükümet aynı yanıtta, “Türkiye'nin Birleşmiş Milletler veya Avrupa Birliği tarafından listelenen terörist gruplarla işbirliği yaptığına dair herhangi bir bilgi bulunmadığını” iddia etti.

MERKEL HÜKÜMETİ NEYİ GİZLİYOR?

Alman medya kuruluşu DW’nin haberine göre federal hükümet "devlet çıkarlarını" ilgilendirdiği gerekçesiyle önergedeki sorulardan bazılarını gizlilik şartıyla yanıtladı. Açıklamada, sözkonusu ayrıntıların Alman dış istihbarat servisi BND'ye zarar verebileceği öne sürüldü. "Özel" ve "gizli" olarak sınıflandırılan yanıtlar, sadece yetkili meclis üyeleri tarafından görülebiliyor.

DW’ye göre gizlilik gerektiren sorular arasında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adlı çete yapılanmasının Türkiye ile birlikte hareket edip etmediği yer alıyor. Hükümet, "Türkiye'nin El Kaide'ye yakın cihatçı ve terörist gruplarla işbirliği yaptığına dair hangi bilgilere sahip olunduğu" sorusuna açık yanıt vermeyi reddetti.

Almanya’da daha önce de Türk camilerinde casusluk faaliyetleri yapıldığına dair çok sayıda belge ve tanıklık ortaya çıkmış ve bazı tedbirler alınmıştı. Ancak Berlin ile Ankara arasındaki, askeri, diplomatik, istihbari ve ticari ilişkiler devam etmişti. Hükümetin dile getirdiği rahatsızlıklar, pratikte somut bir karşılık bulmuyor.