Alman mahkemesinden ‘Bijî Serok Apo’ya beraat

Almanya’da polis ve savcıların kriminilaze siyasetine rağmen mahkemeler, Kürtlerin sembollerinin ‘suç’ olmadığına karar veriyorlar. Berlin mahkemesi de ‘Bijî Serok Apo’ sloganını attığı için yargılanan bir Kürdistanlının davasında beraat kararı verdi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de 13 Mart 20128 günü Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’e yönelik işgalini protesto etmek amacıyla kitlesel bir gösteri gerçekleşmişti. Gösteriyi yakın incelemeye alan polis, elinde YPG bayrağı olan ve sık sık “Bijî Serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo) sloganı atan bir Kürdistanlıyı kamara görüntüleriyle tespit ederek hakkında soruşturma başlatmıştı.

Polisin soruşturmasını tamamlaması ardından Berlin savcılığının talebiyle Berlin’deki eyalet mahkemesi 1993 yılında ilan edilen PKK yasağını gerekçe göstererek hakkında dava açıldı. Ancak mahkeme heyeti daha dava açılır açılmaz “Bijî Serok Apo” sloganını atmanın “ifade özgürlüğü” kapsamına girdiğini, YPG bayrağının taşınmasının “suç” olmadığına karar verdi.

‘BAŞKA DAVALARA EMSAL OLMALI’

ANF’nin elindeki mahkeme kararında devamla YPG/YPJ’nin Almanya’da yasaklı bir örgüt olmadığının altı çizildi. Davanın savunma avukatı Lukas Theune, kararın Almanya’da yaşayan ve Kürt halkının özgürlük mücadelesiyle dayanışma içinde olduklarından kriminalize edilenler açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Mahkemenin verdiği kararın Almanya’nın diğer kentlerinde görülen benzer davalarda da emsal olması gerektiğine dikkat çeken avukat “En önemlisi de daha davanın başında mahkemenin böylesine bir karar vermesidir. Yani mahkeme açıkça böyle bir sloganı atmayı veya YPG bayrağının açılmasının suç olabileceğine dair hiçbir emare görmediği gösterdi” diye konuştu.

Ayrıca mahkemenin kararıyla PKK yasağı gerekçe yapılarak polisin ve devletin “yasak/suç” gördüğü sloganın atmanın barışçıl geçen bir gösteride atmanın da yasağın ihlali anlamına gelmeyeceğine de dikkat çeken Theune, beraat kararının ardından savcılığın soruşturmayı kapatmasını beklediklerini söyledi.

DAHA ÖNCE PARA CEZALARI VERİLİYORDU

Başta Berlin olmak üzere Almanya’nın birçok kentinde daha önce “Bijî Serok Apo” sloganı attıkları için birçok Kürdistanlı para cezalarına çarpıtılıyordu. Fakat buna rağmen Kürdistanlıların yürüyüş, miting ve her türlü etkinliğinde en çok bu slogan atılıyordu.

Berlin’deki yeni karara benzer şekilde daha önce de birçok yerel mahkeme YPG bayraklarının taşınmasının ‘suç’ olmadığına karar vermişlerdi. İlk olarak geçtiğimiz yıl Mart ayında Aachen Sulh Mahkemesi de sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki bir sayfasında YPG bayrağı paylaştığı için hakkında soruşturma açılan bir Kürdistanlının davasında polisi haksız bulmuştu.

Aynı şekilde Frankfurt ve Berlin’deki yerel mahkemeler, Almanya’da 2 Mart 2017 yılından bu yana yasak kapsamında değerlendirilen PYD, YPG ve YPJ bayrağının taşınabileceğini bildirmişlerdi. Ancak buna rağmen başta Kürtler olmak üzere YPG/YPJ’nin DAİŞ ve Türk devletinin saldırılarına karşı verdiği direnişle dayanışma içinde olanlar baskılar görüyor.

Özellikle Bayern Eyaleti’ndeki polis birimlerinin YPG’ye karşı devam eden tahammülsüzlüğü dikkat çekiyor. YPG bayraklarını gerekçe yapan Bayern polisi akvistlerin evlerine baskınlar düzenliyor, eyaletteki mahkemeler de Kürt ve Alman aktivistlere YPG/ YPJ ile dayanışmadan dolayı ceza kesiyor.