Alman Sol Parti Türkiye’ye baskıların arttırılmasını istedi

Alman Sol Parti (Die Linke), Türkiye’de tutuklu gazeteci Deniz Yücel’in için hükümetten Ankara’ya baskıları arttırmasını istedi. Sol Parti özellikle vize işlemleri ve silah satışında daha fazla baskı yapılması çağrısında bulundu.

Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, 14 Şubat 2017’de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Yaklaşık bir yıldır Silivri Cezaevi’nde tutuluyor. Hakkında henüz iddianame bile hazırlanmadı.

Haber ajansı epd’nin sorularını yanıtlayan Sol Parti Meclis Grup Başkan Yardımcısı Heike Hansel, Başbakan Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Parti SPD arasında imzalanan koalisyon anlaşmasında silah satışına ilişkin tek bir kelime yer almadığı tepkisinde bulundu.

Hansel, "Türkiye’nin rehine politikasına artık bir son vermesi için silah ihracatı ile vize işlemleri konusunda daha fazla baskı yapılması gerektiğini" vurguladı.

Alman vatandaşı gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu’nun davasını izleyen Hansel, bu tarz davalarda yoğun bir askerileşme gözlemlediğini kaydetti.

Hansel, "Burada siyasi davalarla karşı karşıya olduğumuz çok açık" derken Tolu’nun zamanlama açısından Türkiye ve Almanya arasındaki silah ihracatı tartışmalarına yakın bir dönemde tahliye edildiğine dikkat çekti.

Hänsel, "Belli ki mahkemenin kararı mahkemede değil, aksine başka bir yerde veriliyor" dedi.