Almanların sadece dörtte biri istihbarata güveniyor

Almanya’da Chemnitz şehrindeki aşırı sağcı gösteriler nedeniyle gündemde olan istihbarat örgütü BfV’ye yönelik halkın güveninin oldukça düşük olduğu sonucu çıktı.

Chemnitz şehrinde bir Almanın iki göçmen tarafından öldürülmesini fırsat bilen aşırı sağcılar ve Neonazi gruplar, birçok gösteri düzenlemişti. Gösteriler esnasında ve farklı yerlerde yabancılara yönelik bazı saldırıların Federal Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) tarafından görmezden gelinmesi ve BfV Başkanı Hans-Georg Maaßen’in bu yönlü sözleri tepki çekmişti.

Öte yandan, son yıllarda birçok Neonazi gruba yönelik soruşturmalarda istihbaratın yetersiz kaldığı ve kimi BfV ajanlarının söz konusu gruplar içerisinde bulunmalarına rağmen eylemlerinin engellenemediği ortaya çıkmıştı. 

Civey adlı kamuoyu araştırma kuruluşunun yaptığı son bir araştırmaya göre ise, Alman halkının BfV’ye yönelik bakışının oldukça olumsuz olduğunu gösteriyor. Buna göre istihbarat örgütüne çok az güvenen veya hiç güvenmeyenlerin oranı yüzde 58’i buluyor.

Almanların sadece yüzde 24’ü kısmen veya tümüyle istihbarata güvendiğini beyan ederken, yüzde 18’lik bir kesimin ise bu konuda bir fikri yok.

BfV Başkanı Hans-Georg Maaßen’ın Chemnitz olaylarına ilişkin Bild gazetesine verdiği bir röportajda söyledikleri çok sayıda siyasi parti ile sivil toplumun tepkisini çekmişti. Maaßen, yayınlanan birçok videoya rağmen Chemnitz gösterileri esnasında göçmenlere saldırılar olduğuna dair ellerinde bilgi olmadığını iddia etmişti.