Almanya, 35 adet F-35 uçağı satın almak istiyor

Alman ordusu Amerikalı grup Lockheed Martin’in ürettiği F-35 savaş uçaklarından 35 adet satın almak istiyor.

Alman medyasına göre Alman ordusu Tornado uçaklarının yerini alması için ABD’den 35 adet F-35 savaş uçağı almaya niyetli.

AFP’ye konuşan parlamenter bir kaynak bu bilgiyi doğrularken, Alman ordusunun ayrıca Avrupa Birliği yapımı 15 adet Eurofighter satın almak istiyor.

Konuya ilişkin Parlamento Savunma İşleri Komisyonu’nda pazartesi öğleden sonra olağanüstü bir oturum öngörülüyor.

F-35'ler esas olarak NATO'nun caydırıcılık operasyonlarının bir parçası olarak Amerikan atom füzelerini taşımak için kullanacak.

Eurofighter'lar ise öncelikle uçaksavar savunma sistemlerinin sinyal bozma operasyonlarından sorumlu olacak.

Almanya’nın bu talebi, 2040 yılına kadar Fransız Rafale savaş uçakları ile Alman ve İspanyol Eurofighter'ların yerini alması planlanan Fransız-Alman-İspanyol üretimi Scaf (Geleceğin Hava Muharebe Sistemi) projesi için kötü bir sinyal olarak değerlendirildi.

F-35 uçaklarının elde edilmesi, Almanya açısından 2040 yılına kadar yeni bir Avrupa uçağı satın alma ihtiyacını ortadan kaldıracak.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, şubat sonunda yaptığı bir açıklamada bu endişeleri yatıştırmak için, uzun vadede Avrupa uçak projesinin “mutlak öncelik” olduğunu söylemişti.  Scholz, buna karşın Alman ordusunun kısa vadede “eskimiş” Tornado uçaklarının yerini doldurması gerektiğini belirtmişti.

Avrupa savunma projesinin temel taşı olan Scaf, Alman ve İspanyol çıkarlarını temsil eden Fransız Dassault ve Airbus arasındaki işbölümü üzerindeki rekabet nedeniyle birkaç aydır belirsiz bir duruma düştü.

Ancak Ukrayna'daki savaş, Avrupa'da kartları yeniden dağıtırken, ortak savunma projesine de yeni bir ivme kazandırdı.

Berlin ayrıca, şubat ayının sonunda, ordusunu modernize etmek için 100 milyar euroluk istisnai bir zarf açacağını ve bundan böyle her yıl GSYİH'sının en az yüzde 2'sini savunmaya harcamak istediğini açıklayarak tarihi bir dönüş yaptı.