Almanya İran yaptırımlarından muafiyet için pazarlık peşinde

ABD’nin İran’a yönelik gelecek yaptırımlarından endişe eden Almanya, şirketlerine ayrıcalık tanınması için pazarlık arayışı içerisinde.

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetesi Handelsblatt’da yer alan iddiaya göre, Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz ABD’li mevkidaşı Steven Mnuchin ile görüştü.

Haberde, ABD’li Hazine Bakanı Mnuchin ile telefonlaşan Scholz’un Alman şirketlerinin olası İran yaptırımlarından muaf tutulması için özel kurallar getirilmesini istediği iddia edildi.

2015 yılında İran’la imzalanan Nükleer Anlaşması sonrasında ekonomik yaptırımların aşamalı olarak kalkacak olmasını fırsat bilen Alman şirketleri birçok ticari anlaşmaya imza atmıştı.

Ancak Donald Trump’ın hafta içinde anlaşmadan geri çekildiklerini duyurmasıyla birlikte belli bir geçiş sürecinden sonra Amerikan yaptırımları yine devreye girecek.

ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell’in Salı günü yaptığı bir açıklama ülkede büyük tepki çekmişti.

Twitter’den yazan Grenell, “Donald Trump’ın da dediği gibi yaptırımlar İran’ın kritik sektörlerini hedef alacak. İran’la ticaret yapan Alman şirketleri faaliyetlerini sonlandırmalıdır” diye uyarmıştı.