Almanya: Şahrudi yeniden gelirse tutuklayabiliriz

Sol Parti milletvekili Helin Evrim Sommer'in soru önerisine yanıt veren Adalet Bakanlığı, çok sayıda kişinin idam kararını onaylan İran eski Adalet Bakanı Şahrudi’nin tekrar Almanya’ya gelmesi hakkında tutuklanabileceğini bildirdi.

İran eski Adalet Bakanı Ayatollah Mahmud Haşemi Şahrudi tedavi olmak için 21 Aralık 2017 günü Almanya’nın Hannover şehrine gelmişti. Şahrudi’nin lüks özel bir klinikte tedavi gördüğüne dair görüntülerin Alman basınında yer almasının ardından birçok kurum ve şahıs tarafından federal savcılığa şikâyetlerde bulunulmuştu.

Ancak buna rağmen Alman güvenlik ve yargı birimleri Şahrudi’nin ülkeyi terk etmesini göz yummuştu. Şahrudi’ye ilişkin tartışmalar bir süre Almanya’nın gündemini işgal ederken, Sol Parti milletvekili Helin Evrim Sommer skandalı federal meclise taşıyarak bir soru önergesi vermişti. Sol Partili vekilin sorusu şu şekildeydi:

“Federal hükümet basında yer aldığı kadarıyla sağlık tedavisi için Almanya'da bulunan İran İslam Cumhuriyeti'nin eski baş hakimi Ayatollah Mahmud Haşemi Şahrudi hakkında, ki yaşı reşit olmayanların da içinde bulunduğu 2 bin civarında siyasi tutukluya karşı işkence olayında adı geçen ve idam kararları veren, insanlığa karşı suçlar işlediği şüphe edilen bu şahıs hakkında herhangi bir soruşturma açmış mıdır?”

‘KATİL BAKAN’ İÇİN 50 BAŞVURU YAPILMIŞ

Federal hükümet adına Sommer’in soru önerisi 31 Ocak 2018 tarihli kısa bir yazı ile Adalet Bakanlığı tarafından yanıt verildi. Bakanlık, belirtilen suçlama ve şüphelerin teyit edilmesi halinde ilgili şahsın bir daha Almanya'ya gelmesi durumunda yakalanma kararıyla karşılaşabileceğini belirtti. Bakanlığın yanıtı şöyle:

“İran rejiminin eski hakimine ilişkin Federal Başsavcılılığa gönderilen sorunuza dair ön incelemeler başlatılmış olup, diğer sonuçlar ile birlikte değerlendirilecektir. Uluslararası ceza hukukuna karşı suçlar cezasız kalmamalıdır. Belirttiğiniz şüpheler teyit edilirse, eski hakimin Federal Almanya Cumhuriyeti'ne girişi esnasında yakalanması sağlanacaktır.

Federal Başsavcılık, 5 Ocak 2018'de eski İran başhakimi Ayetullah Mahmud Haschemi Schahrudi'nin Almanya'da kaldığını haber aldıktan sonra, insanlığa karşı suçlar işlediği şüphesiyle bir soruşturma başlatmıştır. Bu ön soruşturma ve bilgiler çerçevesinde, adı geçen şahıs hakkında İran İslam Cumhuriyeti'ndeki görev ve sorumluluklarına dair bilgilendirme talep etmiştir. Savcılıkta şu ana kadar 50 civarında cezai suçlama ve bilgilendirme şahsın dosyasında yer almaktadır.”

Bakanlığın yanıtını değerlendiren Sol Parti milletvekili Helin Evrim Sommer ise insanlığa karşı suç işleyen kişilerin cezasız kalmaması gerektiğini bildirdi. Molla rejiminin eski baş cellatlarından Schahrudi'ye yönelik açılan ön soruşturmanın ilk adım olduğunu ifade eden Sommer, soruşturmanın pratik sonuçlarının olmasını talep etti.

SOMMER: İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEYEN CEZASIZ KALMAMALI

1999-2009 yılları arasında İran adalet sisteminin başındaki isim olan Şahrudi, bu süre zarfında aralarında çocukların da bulunduğu 2 binden fazla kişinin idamına onay vermişti. Uluslararası insan hakları örgütleri özellikle Şahrudi’nin 2004 yılında daha önce tecavüze uğrayan 16 yaşındaki bir kız çocuğuna verilen idam cezasını onaylaması olayına dikkat çekiyor.

Şahrudi’nin hakkındaki şikayetlerin Federal Savcılık tarafından incelenmeye başlanması ardından jet hızıyla Almanya’yı terk etmişti. Hakkındaki çok sayıdaki suçlama ve federal savcılığa ulaşan şikayetlere rağmen Şahrudi’nin elini kolunu sallayarak Almanya’yı terk etmesi tartışmalara neden olmuştu. Çünkü Alman yasaları insanlık suçu işleyip de ülkesine gelen kişilerin tutuklanmasına izin veriyor.