Almanya Ülkücüleri 'izlemekle' yetiniyor!

Federal Alman hükümeti, MHP-AKP’ye bağlı çalışan Ülkücülerin özellikle Yahudi düşmanlığı yaptığını ve ülkenin iç güvenliği için ‘tehlikeli’ olduğunu bildirdi. Sol Parti’nin sorusuna yanıt veren hükümet, Ülkücüleri izlemekle yetindiklerini itiraf etti.

170 derneğin üyesi olduğu Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) çatısı altında örgütleniyorlar. Bu derneklere 7 bin Ülkücünün üye olduğu tahmin ediliyor. Ancak Almanya’daki Ülkücü sayısı 11 bin kişi. Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’na göre bu sayı 10 bindi.

Türkiye’deki AKP-MHP iktidarının Türk milliyetçiliğini körüklemesi ve teşvik etmesi nedeniyle, Almanya’da yaşayan Türk toplumu içinde de Ülkücü sayısı ve örgütlemesinin arttığı belirtiliyor. 1980’li yıllardan günümüze kadar ülkücüler Almanya’da başta Kürtler olmak üzere Türk devleti muhalifi gruplara yönelik birçok saldırı, cinayet ve provokasyona karıştılar.

Son yıllarda saldırılar ve provokasyon girişimlerinin artması üzerine muhalefet partilerinden Sol Parti konuyu Federal Meclis’e taşımış ve Merkel’in başbakanlığındaki hükümetin yanıtlaması talebiyle geçtiğimiz ay bir soru önergesi vermişti. Soru önergesini yanıtlayan Federal hükümet, Ülkücü hareketinin iç güvenliği tehdit ettiğini ve istihbarat tarafından takip edildiğini bildirdi.

“DİTİB’İN İMAMLARI ÜLKÜCÜLERİN CAMİLERİNDE ÇALIŞIYOR”

Ülkücü yapılanmaya yönelik somut tedbirlerin alınması konusunda görüş belirtmeyen Merkel hükümeti, Sol Parti’nin birçok sorusuna ise “Bu konuda elimizde somut bilgi yok” diyerek kaçamak cevaplar vermesi dikkat çekti. İşte ANF’nin elinde bulunan hükümetin yanıtından öne çıkan bölümler:

- Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminden sonra MHP dolaylı olarak AKP iktidarına destek verdi. Nisan 2017’deki anayasa değişikliğine yönelik referandumda MHP, AKP’yi destekleyerek Erdoğan’ın istediği devlet başkanlık sistemi kuruldu.

- ADÜTDF direkt olarak MHP ve AKP’nin Almanya’daki kolları olduğuna dair elimizde güncel bilgiler yok. Ancak ADÜTDF’nin aktivelerini MHP yönetimi belirliyor.

- MHP yönetimi referandumda “evet” demeleri için Avrupa’daki taraftarlarını harekete geçirdi.

- Irkçılık özellikle de Yahudi ve İsrail düşmanlığı Türk milletçisi Ülkücü hareketinin ideolojisinin bir parçası ve ADÜTDF’nin de yapısını oluşturan önemli bir olgu.

- ADÜTDF’nin ne kadar camisi olduğu bilinmiyor, ancak sayıları 170 olan derneklerinin bir odasını camii olarak kullandığını biliyoruz. Türk devletinin etkisi altında olan DİTİB’e bağlı imamlar bu camilerde vaaz verdiğini ve dini hizmetlerde bulunuyor.

Türk milliyetçilerinin istihbarat tarafından yakın takibe alınmasına rağmen geçtiğimiz Temmuz ayında ülkücülerin Avrupa’daki şefi Cemal Çetin, başbakan Merkel ile samimi pozlar vermişti. MHP ve Ülkücü grupların Avrupa’daki örgütlemesi olan Avrupa Türk Konfederasyon Genel Başkanı olan Cemal Çetin, 24 Haziran seçimlerinde MHP listesinden milletvekili seçilmişti.

11-12 Temmuz 2018 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleşen NATO zirvesinde Erdoğan’ın yanı başından ayrılmayan Çetin’in Almanya Başbakanı Angela Merkel ile samimi pozlar verdiği ortaya çıktı. Merkel’in gülümseyerek Çetin’e elini uzatıp tokalaşmasına ilişkin fotoğraflar Alman basınında yer almıştı.

ADÜTDF CSU’NUN YARDIMIYLA KURULMUŞTU!

Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) 1978 yılında Merkel’in liderliğindeki CDU’nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun o dönemki genel başkanı Franz Josef Strauss’un yardımıyla Frankfurt’ta kurulmuştu.

Strauss’un bizzat Alparslan Türkeş’e verilen sözler sonucunda faaliyetlerine başlayan federasyon ile amaçlanan ise Ülkücülerin rahatça örgütlenmesini sağlamaktı. Strauss gibi Alman siyasetçilerin niyeti Ülkücüleri Almanya’da o yıllarda güçlü bir örgütleme kurma çabasına giren Türkiyeli sol gruplara karşı kullanmaktı.